Search
Generic filters
Exact matches only

Skogen – den sjätte grundsmaken

3
Delningar
PRAT

Skogen – den sjätte grundsmaken

skogen

Det är älgjakt och jag tillbringar dagarna i skogen nu. Man har väldigt olika upplägg på älgjakten men vi kör rätt stillasittande, för oss passkyttar i alla fall. Vi jagar i regel ett område per dag, även om det finns visst överlapp i områdena så klart, men det blir långt sittande på samma ställe. Passar mig utmärkt. Idag hade jag knappt någon mobiltäckning så jag tillbringade sex timmar med att i princip sitta och se mossa växa. Jag behöver det.

Jag eldar nästan jämt på pass. Det finns olika bud kring det där med att elda på pass. Vissa hävdar att det är värdelös för det skrämmer älgarna. Andra menar att det är svinbra för att det kamouflerar människodoften. Jag vet ärligt talat inte, men under min korta jägarkarriär har jag skjutit två älgar när jag eldat utav helvete. Den första jag sköt kollade faktiskt på elden. Jag hade precis tänt den i en gammal färghink och lågorna stod som en kvast upp i luften. Älgtjuren tittade på elden och fortsatte sedan beta på sitt hygge. Sen dog han.

Men men, vi ska inte prata jakt nu egentligen utan skogen och vad den gör med sinnena.

Skogen och smaken

Det är lite ruggigt ute. Kanske blåser det från norr och du har varit i skogen ett tag. Alla som har suttit stilla i skogen några timmar vet att 5°C kan bli förbannat kallt, alldeles oavsett hur bra och tekniska kläder man har. Elden behövs. Den brinner rejält och man tar en timmas paus i vedmatandet  för att få till en fin glödbädd. En liten tripp ut ur passet för att hitta en bra pinne att tälja till ett grillspett och sen grillar man. En sträng senap på korven är allt som behövs för kulinarisk lycka. Det är faktiskt sant. Skogen gör det med mig (och säkert dig med om du ger det en chans). Korven ska vara rejält het och värma upp dig inifrån.

Det är den sjätte grundsmaken. Den sitter i ditt huvud.

(Jag och Mia snackade nyss om det här och det var hon som kallade skogen för den sjätte grundsmaken. Jag stal det men frågade först.)

Ut med er. Plocka svamp, döda något ni kanske kan äta upp eller bara rör på er lite. En enkel industrivarmkorv blir bland det bästa du ätit.