Search
Generic filters
Exact matches only

Grå dag

0
Delningar
MAT

Grå dag

Höst och grått jäkla elände. Ibland alltså. Och då passar det väl att dricka te?

Jag gjorde tesprit häromdagen. Här leker jag vidare med te, testar runt med olika metoder. Kallt te, sockerlag med te, teblad som fått dra i sprit… Och så olika sorters te så klart.

Här har jag testat olika sätt att skaka drink med äggvita också. Det går då fasen att böka till allt. Därmed inte sagt att man måste böka till allt! Men jag har skakat med is i från början, med is i först efter skakning, utan is först och i med isen halvvägs men skak både före och efter… Det blir lite olika. Drinken på bilden orkade jag i och för sig knappt skaka ordentligt, det gick rätt bra det med.

Varför ens äggvita förresten? Skummet så klart, men även att det liksom rundar av smaken. Gott som här när det finns både spritighet, citronskärpa och en viss bitterhet från teet att hantera.

Den gin jag använt med smak av rabarber och ingefära är också värd en kommentar. Det är trevlig, jag tycker den har en lustig smak av tårtgelé. För att godiskänslan ska passa bra i min mun behövs något som balanserar den, och här gör det syrliga och kryddigt bittra det jobbet utmärkt. Men det går så klart att använda en annan smaksättning om man inte får tag på just denna gin. Fast då blir det ju en annan drink.

Ingredienser

5 cl gin
1 cl gin med rabarber och ingefära
2 cl pressad citron
2 cl earl grey-sirap
1 äggvita
Is

Sockerlag med earl grey-te

1 dl socker
1 dl vatten
1 klämma med te eller tepåse, earl grey

Gör så här

  1. Häll ingredienserna i en shaker. Helst ska alla ingredienser vara kylda.
  2. Häll i en stor näve is först, sist eller mellan skakning. Gör som du behagar, jag har nog landat i att skaka först, ha i isen och sen skaka mer. Jag skakar totalt nån dryg minut tror jag, för att få upp ett ordentligt skum. Men se till att det inte kommer med något fett eller diskmedelsrester för det här är som att vispa äggvita till maränger, skummet vill sig inte riktigt i så fall.
  3. Sila upp drinken i ett snyggt glas som på bilden. Du kan väl smycka med en skalstrimla eller nåt om du vill, jag tyckte det var snyggt att hålla en så pass enkel drink ren och utan krusiduller. Eller så iddes jag bara inte.

Sockerlag med earl grey-te

Koka ihop vatten och socker. Ta av värmen efter några minuter när det blivit lite simmigt. Ha i teet och låt dra tio minuter. Ta ur teet och låt sockerlagen svalna.