Search
Generic filters
Exact matches only

Turkiska bönor med oxsvans, kuru fasulye

0
Delningar
MAT

Turkiska bönor med oxsvans, kuru fasulye

Ibland råkar man på riktiga guldkorn i sociala medier! Bailey Kosdal/@MrJeedi som jag hittat på twitter är ett sånt. Vissa människor blir man bara glad av! Utöver allmänt vettig och jättetrevlig har jag från honom fått idén till denna rätt. Hans mamma gör den turkiska bönrätten kuru fasulye, torkade bönor, med oxsvans. Det här är inte hennes recept men jag har improviserat utifrån hennes idé, tokgooglingar och egna bönpreferenser.

Kuru fasulye är en fantastisk turkisk gryta på kokta bönor, ibland ganska sopplik, som trots enkla ingredienser har en alldeles underbar fyllig smak. Du kan välja att göra den mild eller hetare beroende på vilken paprika eller chili du använder. Rätten är lätt att laga men tar lite tid. Fast att använda färdigkokta bönor är en genväg. Att skippa oxsvansen är en annan kompromiss som drar ner tillagningstiden och samtidigt gör rätten vegansk.

Vi kör lite musik också va? Även där glittrar han, Bailey! Här är en gemensam favvo. Inte turkisk men vad jag lyssnade på medan jag lagade maten.

Jag lade till ris till maten också, även om bröd funkar lika bra till. Mest eftersom det kändes kul att göra ett lagat tillbehör. Ni vet sådana där risoni, risliknande pasta? De är ju egentligen rätt meningslösa men så här har de faktiskt en poäng. Den andra rätten jag gillar dem i är den grekiska grytan giouvetsi.

Lägg gärna till nån yoghurtsås och en sallad också, Anders har gjort flera turkiska rätter att botanisera bland. Han har även gjort en vansinnig god soppa på oxsvans och jag har bloggat väldigt fina kinesiska nudlar med oxsvans. Det finns förresten en sida om mig också för den som är nyfiken, Om Mia.

Obs att jag inte gör anspråk på autenticitet här! Om du har bra koll på dessa rätter och hur de brukar lagas så vore det väldigt roligt att ta del av eventuella tips. Titta gärna in på Feeders Facebooksida!

Ingredienser

6-8 portioner

400 g torra vita bönor eller 1 kg kokta, burk går bra
2 lagerblad
1 gul lök

800 g oxsvans
2 lagerblad
8 svartpepparkorn
1 gul lök

2 msk olivolja
3 gröna paprikor, gärna långsmal s k sivri biber
1 röd spetspaprika
1 burk bra krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk sött paprikapulver
2-4 tsk hett paprikapulver (isot biber), jag valde sorten urfa
Salt och socker efter smak

Turkiskt ris

3 dl basmatiris
1 dl risoni/orzo
50 g smör. Det går så klart att ta mindre men smör är gott.
7 dl vatten eller väldigt lätt buljong
Salt efter smak
1 citronhalva

Gör så här

 1. Blötlägg bönorna över natten.
 2. Koka upp oxsvansen i rikligt med vatten. Låt sjuda lätt i tio minuter och häll sedan av vattnet och spola av eventuellt skum som finns kvar på svansbitarna. Lägg dem i nytt vatten så att det står strax ovanför svansen och koka upp tills det knappt sjuder. Salta och lägg i lagerblad, pepparkorn och en hel lök med några snitt skurna i. Skumma av eventuellt ytterligare skum. Låt sjuda på lägsta värme under lock i tre-fyra timmar tills köttet blivit så mjukt att det inte behöver skäras med kniv. Se till att svansen hela tiden är täckt av vatten.
 3. Använd en rymlig gryta. Hacka paprika, lök och vitlök fint och låt svettas på strax under medelvärme i olivolja medan du rör om under kanske en kvart. Hacket ska mjukna. Rör i tomatpurén. Låt steka ytterligare några minuter innan du häller i de krossade tomaterna och paprikapulvret. Häll även på lite salt. Häll på någon dl av oxsvansbuljongen och mer vid behov. Det ska inte koka för torrt. Låt puttra på låg värme samtidigt med att bönorna kokar.
 4. Häll bort blötläggningsvattnet från bönorna och koka upp dem i rikligt med nytt vatten, minst tre gånger bönornas volym. Salta lätt och lägg i lagerblad och en lök på samma vis som till oxsvansen. Koka upp och låt koka under lock på lägsta möjliga värme. Det ska sjuda mycket lätt.
 5. Ifall du har känslig mage, låt koka i en halvtimme och häll sedan bort kokvattnet. Häll sedan på nytt vatten och koka upp. Ifall din mage hanterar bönor bra skippar du bara detta steg och låter bönorna koka vidare i samma vatten.
 6. Koka de stora bönorna i cirka två timmar eller de mindre i cirka en timme. Koktiden beror på hur stora bönorna är och på hur hög temperatur bönorna kokar. Låg temperatur och lång koktid ger bättre konsistens och mindre risk att bönorna kokar sönder.
 7. Förströ dig förslagsvis med denna under tiden enligt tips från Bailey.
 8. När köttet är mjukt men inte så att det alldeles ramlar från benen, bönorna är mjuka men inte helt färdiga, och tomat- och paprikasåsen har kokat ihop och blivit god, mixar du tomatsåsen med en stavmixer. Den behöver inte bli helt slät. Lägg sen i oxsvansen och bönorna i tomatsåsen och häll buljongen över, så att allt ligger i samma gryta. Koka försiktigt utan lock och utan omrörning. Såsen ska gärna reduceras lite. Rätten ska vara ganska såsig men det ska vara en gryta, inte en soppa.
 9. Ifall du har riktigt mycket buljong kan du hälla över den över tomatsåsen innan du blandar allt, och sen låta såsen reducera en del på lite högre värme innan resten tillsätts. På så vis kan såsen kokas ihop utan att bönorna hinner bli för mosiga.
 10. Servera som det är i sopptallrik, med ett gott bröd eller ris till. Jag gjorde ett turkiskt ris med smör och rostad risoni.

Turkiskt ris

 1. Skölj riset ordentligt och låt det sen rinna av ordentligt.
 2. Hetta upp smöret i en tjockbottnad kastrull med tätt lock. Stek risoni i smöret under omrörning tills grynen blir lätt brynt, de ska ändra färg men inte bli brända.
 3. Häll i riset och stek vidare på ganska hög värme tills grynen känns torra och liksom vitnar en smula.
 4. Häll på vattnet och försiktigt med salt och koka upp.
 5. När vattnet kokar drar du ner värmen till lägsta möjliga och lägger på locket. Koka under lock i tjugo minuter. Glänta absolut inte på locket under tiden!
 6. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar ett par minuter till på plattan. Ta sen av den från plattan men behåll fortfarande locket på.
 7. Efter fem minuter lyfter du på locket, pressar över lite citron och fluffar upp riset med en gaffel. Servera i kastrullen eller på ett snyggt uppläggningsfat.