Search
Generic filters
Exact matches only

Sniglar i rökt smör

0
Delningar
MAT

Sniglar i rökt smör

Idag är jag morgonseg. Hör annars till skaran som studsar ur sängen vid sextiden alldeles oavsett när jag kommit i säng kvällen innan. Fånigt nog är jag ju även kvällspigg. Men idag, hasade ur sängen efter åtta. Som nån snigel.

Frukost är det bästa som finns. När man har ork, tid och det man är sugen på finns i kylskåpet. Sade jag att jag är seg idag? En koll i brödlådan. Nähej. En koll i kylskåpet. Tja… det finns ju en massa grejer men orkar jag? En koll i frysen. Sniglar! Jag vill ha sniglar.

Eftersom det tunga jobbet redan är gjort – plocka (tack ungar!), rensa, koka aslänge – så är gratinerade sniglar snabbt och enkelt att sno ihop. Och ändå belönas man med en rätt som känns både lyxig och omsorgsfullt lagad. Bara att dränka dem i kryddsmör eller sås och gratinera snabbt i ugn. Slow food fast snabb.

Det enda egentliga jobbet är att tänka ut en smaksättning. Rökt smör var ju givet eftersom jag gjorde en laddning härom veckan till min råbiff med rökt smör. Men sen då?

Jag fastnar ofta i att smaksätta mina sniglar med nåt åt anishållet, pastis, spansk körvel… Gott men same old. Gjorde i och för sig underbara sniglar i bourbon förut men orka göra sås till segfrukost. Anders föreslog dill och korianderfrö, taget. Jag lade till timutpeppar, en sorts citrussmakande sichuanpeppar från Nepal, som jag ärligt inte har mycket koll på och därför ville provanvända.

Det blev gott, jättegott!! Jag åt min snigelfrukost i trädgården, som ett öppet hån mot kvarvarande små segisar som tänkt sig att komma hit och tugga på mina växter. I dare you!

Ingredienser

2 portioner

2,5 dl sniglar, hemkokta eller från burk
75 g rökt smör som i det här receptet på råbiff
1/2 tsk korianderfrö
1 krm timutpeppar
2 msk finhackad dill
Salt efter smak
Eventuellt lite grapefrukt, lime eller annan syrlig citrusfrukt att pressa över vid servering.

Pga morgonslö så har jag inte stenkoll på exakta kvantiteter, men det är faktiskt inte så noga i det här receptet. Serveras sniglarna till öl kan du drämma till hårdare med kryddningen, till frukost vill du nog vara lättare i nyporna.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Lägg sniglarna i en form eller två portionsformar. Ifall du kokt dem själv kan du gärna ta med nån matsked kokspad eller två. Häll på dill, skeda över det kalla smöret, salta lätt.

3. Stöt timutpeppar och korianderfrö i en mortel, nånstans mellan fint och grovt blir bra. Strö kryddorna över smöret. Blanda inte om sen! När kryddorna ligger överst hinner de rostas lite innan de sjunker ner i smöret. Rör gärna om så snart smöret smält ordentligt, men det är inte nödvändigt.

4. Gratinera i ugn i ungefär en kvart. Smöret ska smälta och det ska bubbla ordentligt även i mitten av formen.

5. Ät direkt, gärna med bröd att suga upp smöret med. Vill du så kan du pressa över några droppar syrlig citrus också. En kopp hett svart kaffe till eller en iskall öl.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.