Search
Generic filters
Exact matches only

Godaste mackan: kinesiskt fläsk, jordnötssmör och inlagda grönsaker

4
Delningar
MAT

Godaste mackan: kinesiskt fläsk, jordnötssmör och inlagda grönsaker

– Det här är den godaste mackan jag gjort!!
– Igen? 😉

Anders hånar mig lite för det där. Ja ok, jag brukar kanske säga så, jag har rätt lätt att bli överentusiastisk över god mat. Men den här mackan är verkligen jättegod! Och just idag är det faktiskt den godaste mackan jag gjort!

Dessutom är den både snabb och enkel att sno ihop! Helst ska de inlagda grönsakerna stå och dra åt sig smaken från lagen en timme, även om det inte är helt nödvändingt, men om du bara förbereder det och lägger köttet i marinad så går själva tillagningen på ingen tid alls.

Inlagda grönsaker ska förberedas. Kött ska skäras och marineras. Sen när köttet är stekt gör man inte så mycket mer än bara monterar ihop mackan, med så mycket fyllning i som det bara är möjligt. Brödet får gärna vara en fluffig frasig fulbaguette från butiken runt hörnet, det är bara bra om den är ganska luftig inuti för då ryms det mer fyllning i.

Vegansk fläskmacka?

Kan man göra en fläskmacka vegansk? Ja! Den här mackan blir jättebra även med friterad tofu som steks på samma vis som fläsket. Det smakar ju inte fläsk men gott blir det!

Här hittar du en massa fler mackor från oss.
Och Följ oss gärna på insta, @feeders.se för ännu mer mat!

Ingredienser

2 portioner

Inlagda strimlade grönsaker

100 g daikon / vit rättika
1-2 morötter
1 dl risvinäger
2 msk socker
1 krm salt
3 skivor färsk ingefära
3 kryddnejlikor

Stekt fläsk (eller tofu)

400 g färsk fläsksida eller fläskkarré eller friterad tofu (Yi Pin är bra)
2 msk chili bean sauce (doubanjiang)
2 tsk mörk soja
1 msk shaoxing, kinesiskt risvin
1 msk lönnsirap
1 vitlöksklyfta, riven
1,5 tsk fänkål, mald eller stött i mortel
1 krm kinesiskt femkryddorspulver

Mackan

2 mindre baguetter eller en större baguette
3-4 msk jordnötssmör
Gurka
1 salladslök
2 gröna heta chilifrukter
Färsk koriander

Gör så här

Inlagda strimlade grönsaker

Koka upp risvinäger, socker, salt, ingefära och nejlikor. Låt lagen svalna. Strimla rättika och morot fint. Häll den rumsvarma lagen över grönsakerna och vänd runt dem så att alla får lag på sig. Låt stå ett tag, gärna minst en timme. Vänd runt grönsakerna nån gång ibland. De ska bli lite sladdrigare men fortfarande vara knapriga.

Stekt fläsk (eller tofu)

Skär fläsket i tunna skivor. En vass kniv underlättar detta nåt enormt. Blanda alla övriga ingredienser till fläsket i en skål, och rör sen i fläsket så att skivorna släcks av marinaden. Låt gärna stå kallt en timme för att dra åt sig av smakerna.

Stek fläsket under omrörning i en bra panna på medelvärme eller lite högre. Ifall du använder karré eller friterad tofu tillsätter du lite neutral matolja till pannan först. Stek tills det blir ordentlig brunt men inte bränt. Provsmaka en bit och ha på lite extra salt, chili eller kanske socker vid behov.

Mackan

Skär brödet längsmed, men så att det håller ihop i ena kanten. Bred på jordnötssmör på snittytan på både under- och översidan av brödet. Skär gurkan i skivor, gärna långa skivor med hjälp av osthyvel. Lägg ett lager på undersidan av brödet. Lassa på massor med inlagda grönsaker och sen lika mycket kött. Den här mackan ska vara så fullmatad det går!

Skiva salladslök och grön chili. Grovhacka koriandern. Lägg på ett ordentligt lass. Vill du så kan du förstärka hettan men nån chilisås du gillar, t ex sriracha.

Vik över brödlocket bäst det går och kläm ihop mackan något. Linda in den i smörpapper som du viker igen i ändarna så att det blir som ett litet paket. Kläm ihop mackan ännu lite mer, den håller formen bättre under ätning då. Skär sen mackan i två delar.