Search
Generic filters
Exact matches only

Gumbo

8
Delningar
MAT

Gumbo

gumbo

Det är vår och jag lagar en gryta. Det känns kanske inte så förbaskat rätt egentligen men det är skillnad på grytor och grytor. Pulled pork är också en gryta, chiligrytor funkar finfint på sommaren och vafan en paella är ju i någon mån en gryta det med. Låt oss bestämma att det funkar med grytor på våren och sommaren om det bara är rätt sorts gryta. Gumbo är definitivt en sån. Punkt.

Vi hade Mia och vår kompis Bosse på besök för ett par veckor sedan och jag visste inte riktigt vad jag skulle göra. Ursprungplanen var att testa att göra fläskmaki för första gången, men jag kunde inte veta om skiten skulle hålla ihop så det vågade jag inte. Det fick bli gumbo istället och jag tror nog att det blev väldigt lyckat. Bosse är skitduktig vinkille så han hade med sig några riktigt fina viner som passade utmärkt till maten. Följ honom på Instagram (@malmoebo) om du har lite vinintresse, han är väldigt duktig.

Min gumbo

Vill man göra gumbo på bästa sätt så tar det tid. Från början till slut tog det här runt sex timmar, men då har jag också ugnsstekt en kyckling och kokat buljong. Ska du fuska någonstans så föreslår jag att du fuskar där. Köp en grillad kyckling på affären och använd färdig kycklingbuljong. Du ska dock veta att det inte blir riktigt lika gott. Hemgjord buljong är alltid det som höjer upp en maträtt sista pinnhålet.

Jag använder kyckling, stora räkor (MSC-märkta kungsråkor), musslor och kryddig korv. Ibland har jag använt hemgjord amerikansk andouille, och då blir grytan nästan på tävlingsnivå kan jag tycka, men det orkar man ju inte jämt. Här har du ett recept på hemgjord amerikansk andouille om du känner dig hågad. Det är så klart prima korv att ha i frysen alldeles oavsett. Du kanske är bevandrad i fransk mat och vet att andouille är en helt annan korv där, ibland fylld med tarmar så det blir ett snyggt ringmönster närman skär den. Jag tycker inte det är speciellt gott. Grytan jag lagade här innehåller dock köpechorizo.

Jag använder en hel del kreolsk/cajun kryddblandning til grytan. Det receptet hittar du också i den här länken.

Och just det, en sak till… man brukar reda en Gumbo. Med roux (brynt smör med mjöl), sassafras eller med okra. Jag är inte speciellt förtjust i de två sista alternativen för de blir lite för slemmiga. Att reda med roux är gott men för det mesta föredrar jag att inte reda den alls. Jag vill ha soppkänslan.

Ingredienser

8-10 portioner

Grillad kreolsk kyckling

1 hel kyckling av bra kvalitet
2 msk kreolsk kryddblandning

Kycklingbuljong

skrov från en kyckling
neutral olja
1 morot, skuren i små bitar
1 selleristjälk, slantad
1 rödlök, klyftad
1 lagerblad
3 msk tomatpuré
1,5 liter vatten

Gumbo

4 gula lökar, klyftade
8 stjälkar selleri, slantade
8 vitlöksklyftor, skivade
1 stor röd paprika, urkärnad och tärnad
1 stor grön paprika, urkärnad och tärnad
3 jalapenos, urkärnade och hackade
1 spansk peppar, urkärnad och hackad
500 g bra kryddig och rökt korv, helst amerikansk andouille men chorizo funkar också
0,5 liter hemgjord kycklingbuljong
2 burkar konserverade tomater av bra kvalitet
1 msk torkad oregano
1 msk timjan
2 lagerblad
1 nät musslor
2 msk kreolsk kryddblandning
kött från en hel kyckling, delat för hand i mindre bitar
2 dl råa skalade stora räkor (funkar med vanliga kokta räkor också)
2 dl hackad kruspersilja

Gör så här

Ugnsstekt kyckling och kycklingbuljong

 1. Jag har skrivit en hel bloggpost om hur man ugnssteker en hel kyckling. Krydda med kreolsk kryddblandning och gör som i den länken.
 2. Ta sedan ut kycklingen och låt den svalna något. Plocka därefter bort allt kött (utom köttet på vingarna, det kan få vara kvar till buljongen). Dela upp köttet i lagom tuggor och lägg in det i kylen så länge. Skrovet ska vi nu koka buljong på.
 3. Hetta upp olja i en kastrull och lägg ner tomatpuré och rör om ordentligt. Rör nu i den konstant under ungefär en minut medan purén bryns. Lägg ner lök, selleri och morot och fräs tills löken är mjuk. Lägg ner lagerblad och kycklingskrovet som du delat upp lite och häll på vattnet. Puttra under lock i ett par timmar.
 4. Sila sedan av buljongen och puttra sedan utan lock tills ungefär 0,5 liter återstår. Ställ gärna in i kylen över natten så kan du plocka bort fettkakan på morgonen efter. Den kan du spara och steka mat i eller använda till klyftpotatis.

Gumbo

 1. Nu är det dags för grytan. Hetta upp olja i en gryta. De traditionella recepten förordar järngryta men är du känslig för metallsmak så använder du en emaljerad gryta.
 2. Lägg i lök och vitlök i oljan och fräs under omrörning. När löken börjar mjukna lägger du i chilin, paprikan och sellerin och fortsätter fräsa i ungefär fem minuter med omrörning lite då och då.
 3. Slanta korven och lägg sedan ner den i grytan och fräs ytterligare fem minuter.
 4. Häll nu ner tomater och buljong och krydda med oregano, timjan, lagerbladen och den kreolska kryddblandningen. Låt stå och puttra under lock i minst två timmar. Det skadar inte alls om du låter den stå och puttra ytterligare ett par timmar.
 5. Nu kan det vara dags att koka musslorna. Koka upp ett par en halvliter vatten och koka sedan musslorna under lock i 6 minuter. Låt dem svalna lite och plocka sedan ut köttet ur de flesta av dem. Behåll några med skal. De blir snygga att lägga ner i grytan vid servering.
 6. Lägg ner kycklingköttet i grytan. Från och med nu kan grytan koka max 30 minuter till. Kokar du mer så kommer kycklingköttet att disintegrera och bara bli sörja.
 7. Sist lägger du i skaldjuren och därefter ska inte grytan koka mer. Observera att jag kallar musslor för skaldjur, det är helt fel och jag borde ha smisk på stjärten. Musslor är blötdjur.
 8. Lägg ner de hela musslorna och strö över lite hackad persilja. Låt gästerna servera sig själv ur grytan. Det passar för övrigt jättebra med cole slaw till gumbo.