Search
Generic filters
Exact matches only

Kinder av havskatt med smak av medelhav

0
Delningar
MAT

Kinder av havskatt med smak av medelhav

Igår var jag ute med åttaåringen och promenerade. Vi gick en bra bit, allra minst en halv mil bör det ha varit. Hon sprang väl i och för sig det dubbla, for runt lite överallt och fram och tillbaka. Vi låg på knä vid doftvioler, besökte min mammas kolonistuga, letade efter en fritidsfrökens hus och smög på en orädd hare. På vägen hem plockade vi upp ett bröd och några andra småsaker. När vi gick förbi fiskdisken och kollade in nån röd fisk upptäckte vi även en skål med kinder av havskatt. Bara att köpa på sig!

En åttaåring som gått, skuttat och sprungit dryga halvmilen blir hungrig. Även hennes mamma.

Jag hade ett par kokta potatisar kvar sen tidigare och en öppnad burk väldigt goda oliver. Bara att mosa, krydda, steka, äta! Snabbfixat men det här är en riktigt bra förrätt, snygg och framför allt väldigt god. Jag mätte inte så noga ska erkännas men det behövs inte, bara att provsmaka sig fram.

En annan fiskrätt med smak av medelhav är denna uer med grönsaker, citron och basilika.

Ingredienser

2 portioner som förrätt

3-5 kinder av havskatt, marulk eller annan god fisk
1-2 msk riktigt goda oliver
1 tsk tomatflagor eller milda chiliflagor
1 msk olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta
Salt efter smak
Körvel eller basilika

Enkel skordalia med saffran

2 kalla kokta potatisar
1/2 klyfta vitlök
1 nypa saffran
Några droppar citron
2-3 msk olivolja
Salt efter smak

Gör så här

Enkel skordalia med saffran

Det här är en förenklad version av den grekiska potatis- och vitlöksröran skordalia. I en mortel, stöt vitlök, saffran och potatis. Blanda i olivoljan lite i taget och mortla in den. Välj själv hur mycket du tycker blir gott och bra i konsistens. Jag föredrar ganska mycket olja så det blir lite som en tjock majonnäs. Pressa över några droppar citron och salta efter smak. Blir den för tjock? Rör ut med lite hett vatten tills det blir den konsistens du vill ha. Skordalian kan göra i förväg, men det blir godast om den är rumsvarm till servering.

Kinder

Torka av kinderna med hushållspapper. Hetta upp en panna med lite olivolja. Lägg i kinderna i den heta pannan och strö i vitlöksklyftan grovt skivad. Pannan får inte vara för liten utan det ska finnas utrymme mellan kinderna. Stek kort på båda sidor, bara nån minut, rätt likt pilgrimsmussla. De ska få fin yta men inte vara helt genomstekta. I samband med att du vänder dem, strö över tomat- eller chiliflingorna och de väl avrunna oliverna.

Lägg upp skordalia och placera några kinder och oliver ovanpå. Strö över lite grovhackad körvel eller basilika. Anissmakande thaibasilika passar fint i smaken.

Ät som förrätt eller lätt lunch tillsammans med lite gott bröd. Vin till tycker jag rätten förtjänar, trots sin enkelhet. Då kan du lätt lura i gästerna att rätten är mer avancerad än den är.

Mer fisk finns på denna samlingssida.