Search
Generic filters
Exact matches only

Hälleflundra med spenat, paprika och citron

1
Delningar
MAT

Hälleflundra med spenat, paprika och citron

Ibland är det bara vardag och mat ska på bordet snabbast möjligt. Annat ska göras, disk, tvätt, läxor… Dåligt med utrymme för bloggskrivande vid datorn. Och rätt dåligt med tid till inspirerad matlagning också, för den delen. Men samtidigt vill varken jag eller familjen äta tråkigt.

När jag skrev om dålig sjukhusmat för en tid sen funderade jag över mat på tallrik respektive mat i patient. Det är ju den mat nån äter upp som räknas, inte den som bara tillagas och sen lämnas oäten. Man kanske får en bock i protokollet över tillagade middagar även om man snor ihop nåt knappt ätligt elände, men vem bryr sig om det när ungarna ändå inte blir mätta.

God mat mättar bättre!

Vill man mätta små magar är det säkraste kortet att göra mat som faktiskt är hyfsat god så den äts. Och ska jag ändå behöva ta av den där tiden och orken som inte riktigt finns så vill jag åtminstone åstadkomma nånting. Mätta nöjda ungar är bästa kvittot på att det var värt tiden.

Och det där med att blogga… För det mesta är det min bästa avkoppling och vardagsglädje. Men ibland hinner jag bara inte, ibland orkar jag inte. Som idag. Så det blir ett kortfattat recept. Men fasen, det här är verkligen inga konstigheter. Fisken är förresten som vanligt utbytbar till vad du nu får tag på, lax eller nån annan vit fisk som funkar bra i ugn.

Vi har bloggat en del andra enkla goda vardagsrätter, en sammanställning finns på denna sida med vardagsmat. Och här hittar du fler fiskrätter. Ett av mina bästa vardagstips är annars dal gjord på ärtsoppa.

Ingredienser

4 portioner

600-800 g hälleflundra eller annan färsk fisk
Några kvistar färsk timjan el några nypor torkad
Salt

1-2 röd spetspaprika
1 stort knippe färsk spenat eller mangold
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Salt efter smak

1 citron

Gör så här

  1. Skär fisken i fyra portionsbitar. Salta fisken och låt stå kallt en kvart medan du förbereder potatis och skär spetspaprikan i ringar. Spenaten ska sköljas, rinna av ordentligt och skäras grovt. Vitlöken ska skäras i tunna skivor. Citronen delas i två halvor.
  2. Lägg några kvistar färsk timjan i botten av en ugnsform och lägg fisken ovanpå. Sätt in den i mitten av en ugn på 150 grader. Baka fisken i kanske en kvart, tjugo minuter tills den nått en innertemperatur på 50 grader. Eller chansa och ta ut den när den verkar klar bara because vardag.
  3. Under tiden fisken är i ugnen, hetta upp tre matskedar olivolja i en stekpanna. Lägg i de två citronhalvorna med snittytan nedåt och stek några minuter. Lägg sen i vitlök och paprikaringar och stek på hyfsat hög temperatur medan du rör om. Citronerna får ligga där de ligger bara. När paprikan mjuknat lite lägger du i spenaten och fortsätter steka under omrörning tills den mjuknat. Salta efter smak och ta av spisen. Ringla eventuellt över lite mer olivolja.
  4. Servera fisken med spenatblandningen och låt var och en pressa lite stekt citron över. Nån potatis till eller kanske bara ett gott bröd.

Sugen på mer fisk? Här finns fler fiskrätter.