Search
Generic filters
Exact matches only

Snabb dal på ärtsoppa, indisk vardagsmat

2
Delningar
MAT

Snabb dal på ärtsoppa, indisk vardagsmat

Jag älskar verkligen smarta genvägar!! Ett oväntat sätt att snabbt få ihop en rätt som egentligen är betydligt mer bökig eller tidskrävande. Som den här, som kom till i ett samtal med min kollega Jenny. Det här är en superenkel och god dal, alltså en indisk baljväxtgryta gjord med just en sån genialisk genväg – en köpt plastkorv färdig ärtsoppa! Knappt nåt jobb och klar innan riset hunnit bli färdigt. Här talar vi vardagsdröm!

Dal är en indisk kryddig men ofta mild röra eller gryta på nån sorts bönor, ärtor eller linser. Gör man den från grunden tar det sin tid, med blötläggning av den baljväxt som används och sen lång kokning. Men till vardags är en färdig vegetarisk ärtsoppa en förvånande bra genväg. Det är enkelt och blir verkligen supergott. Och nej, det smakar inte alls ärtsoppa.

Kryddningen kan göras på en mängd olika vis och det här receptet är mest en grundskiss att utgå ifrån. Strunta bara i de kryddor du inte har. Det går tom bra att använda sig av en färdig god curryblandning så är man nästan helt framme. Kryddoljan ovanpå lyfter rätten och även där kan man välja de kryddor man känner för, med eller utan chilihetta. Men uteslut helst inte den färska ingefäran och koriandern. De ger rätten en känsla av nylagad. Eller byt ut ingefäran mot några snabbstekta hela småtomater eller liknande, nåt som händer, nåt som ger fräschör.

Servera till ris, en klick yoghurt, nån enkel sallad med lite syrlighet och om du har utrymme ytterligare en indisk rätt. Kanske en syrlig äggcurry, indisk kålrotsgryta eller en balti curry? Eller bara ett ägg.

För fler förslag på rätter, se sidan med all indisk mat på Feeders.

Ingredienser

500 g vegetarisk ärtsoppa

2 msk ghee eller neutral matolja
1 stor lök, finhackad
3 hela nejlikor
1 halv kanelstång
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk färsk ingefära, riven
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin

Kryddolja

2 msk ghee eller neutral matolja
2 vitlöksklyftor, skivade
1/2 tsk hel spiskummin eller senapsfrön
2 tsk färska eller torkade curryblad, valfritt
1 torkad hel chilifrukt eller 1 krm chiliflakes

Topping, valfria

Några msk grovhackad färsk koriander
Några msk tändstickstunna strimlor färsk ingefära
Några småtomater eller klyftor av syrligt äpple, snabbstekta i het olja
Ett par citronklyftor, snabbstekta i het olja

Gör så här

  1. Stek löken med kanelstång och nejlikor på medeltemperatur tills löken är lätt transparent och lite mjuk, hur länge beror bara på matlagarens tålamod. En tisdag blir det ca fem minuter för mig.
  2. Ha i vitlök och ingefära och rör runt en halvminut. Tillsätt gurkmeja och spiskummin och stek nån halvminut till. Det ska dofta gott men kryddorna får inte hinna bli brända.
  3. Häll i ärtsoppan. Låt det hela småputtra i runt en kvart, lite längre om du har utrymme och tålamod. Längre kokning ger mer smak från lök och kryddor, men en kvart räcker.
  4. I en liten panna, hetta upp matfett på medelvärme. Tillsätt spiskummin, en halv minut senare vitlök, curryblad och chili. Låt fräsa nån minut. Det ska dofta gott men kryddorna får absolut inte brännas.
  5. Häll kryddoljan över ärtorna. Kryddorna ska med. Rör inte om! Oljan ska flyta överst.
  6. Strö över grovhackad färsk koriander och stavar av färsk ingefära, lättstekta småtomater, stekta citronklyftor eller vad du nu väljer. Färdigt att servera, gärna med nån till indisk rätt, en klick yoghurtsås och ris. En sallad på tomat, gurka, rå lök, mynta, chili och lite pressad citron är jättegott till!

För fler förslag på rätter, se sidan med all indisk mat på Feeders.