Search
Generic filters
Exact matches only

Indiskt doftande aubergine

0
Delningar
MAT

Indiskt doftande aubergine

Den bästa auberginerätt jag vet är den kinesiska rätten aubergine yu xiang, fiskdoftande aubergine. Det finns ingen fisk i såsen utan fisken i namnet kommer av att såsen ofta används till fisk. Den här rätten är min indiska variant av den, kinesisk teknik med indisk kryddning. Och fasen så god den blev!

Just nu har jag väldigt roligt med att kombinera befintliga rätter, tekniker och kryddkombinationer och sätta ihop dem på nya vis. Nya för mig i alla fall. Kinesiskt och indiskt är ofta en bra sån korsning, kanske i synnerhet kinesisk teknik och indisk kryddning.

Jag tycker mycket om indisk mat och min hjärna har varit där i gränslandet mellan Indien och Kina och snurrat sen jag gjorde nepalesiska dumplings, en rätt med tydliga drag av båda länder. Eller fasen, det är ju inga små länder med ett enda kök direkt utan en massa olika kök ryms inom båda. Men för mig som svensk är kinesisk och indisk känsla ändå en tillräcklig beskrivning när jag pratar i grova drag.

Indiskt doftande aubergine passar fint med indiskt citronris. Rätten fungerar bra även kall.

Ingredienser

600 g äggplanta, ett par stora auberginer
1/2 dl salt
Vatten

1 dl neutral matolja
2 msk finriven färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kalonji /svartkummin
1/2 tsk malt korianderfrö
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk chilibönpasta

2 dl halverade eller grovhackade små söta tomater, t ex s k romantica

1 msk socker
2 msk ljus soja
2 msk chinkiangvinäger
2 msk vatten
1 tsk majsstärkelse (maizena)

4 salladslökar
Grovhackad koriander

Gör så här

  1. Skär äggplantan i stavar om ungefär 2 x 2 x 4 cm. Stoleken är inte jättenoga och beror på vilken storlek på aubergine du fått tag på. Lägg äggplantebitarna i en bunke. Häll på salt och vatten så det täcker. Rör om och låt de ligga där i en halvtimme.
  2. Låt auberginebitarna rinna av i ett durkslag och torka dem sen lätt med hushållspapper.
  3. Hetta upp det mesta av oljan i en wok eller annan bra panna. Pannan ska bli riktigt het. Lägg i bitarna av äggplanta och sänk värmen till medium. Låt dem steka och vänd bitarna då och då, men håll inte på att sno runt dem hela tiden. De ska hinna få stekyta och bli mjuka inuti. Japp, stekyta. Fega inte för mycket här, men de ska inte heller brännas.
  4. Ta upp auberginen och lägg den åt sidan så länge.
  5. Häll i ett par matskedar olja och höj temperaturen igen. Lägg i fänkålsfrön och kalonji i pannan och låt dem rostas under några sekunder. Häll i vitlök, ingefära, mald koriander och gurkmeja. Rör runt hela tiden en knapp minut, det ska dofta gott. Rör i chilibönpastan.
  6. Häll i de grovhackade tomaterna. Stek på medelvärme under omrörning under kanske två minuter.
  7. Blanda socker, soja, majsstärkelse och vinäger i ett glas.
  8. Häll tillbaka auberginebitarna i pannan och rör runt alltihop. Häll över blandningen från glaset. Låt koka ihop ett par minuter.
  9. Ta av plattan. Smaka av med salt. Rör i salladslöken.
  10. Strö över hackad koriander och servera. Rätten passar tillsammans med ris och andra indiska eller kinesiska rätter som bön- och linsgrytor eller en currygryta.

Några andra rätter med drag av Indien eller Kina