Search
Generic filters
Exact matches only

Surf and turf på karibiskt sätt

0
Delningar
MAT

Surf and turf på karibiskt sätt

surf and turf

’Surf and turf’-begreppet behöver väl knappast någon längre introduktion. Vatten och land typ. Det vanligaste är att man serverar hummer och oxfilé men alla möjliga kombinationer förekommer. Vem som helst kan ju lura ut med arslet att det alltid är gott.

Jag har varit lite inne på diverse karibisk mat den senaste tiden och jag vill dessutom använda mina goda korvar till något. Det här är ingen maträtt som på något sätt är renodlad och autentisk. Jag har bara plockat lite bland karibiska smaker och satt ihop den. För surf-delen har jag valt hummer som jag kryddar ordentligt med jamaicansk jerkkrydda, gör själv, t ex enligt det här receptet, eller köp färdig. Det finns hundratals varianter i handeln men jag personligen skulle inte köpa kryddblandningarna från våra största kryddvarumärken om jag kan välja.

Till min surf and turf serverar jag en potatisvariant av ’Yuca frites’. Yuca frites är egentligen pommes frites fast på cassavarot. Jag glömde att köpa det så det fick bli potatis. Däremot lagar jag dem ungefär på samma sätt som man skulle ha gjort med cassavan. Men för guds skull, testa med cassava. Men gör precis som det står i recepten, det är väldigt viktigt att koka cassava då den innehåller vätecyanid/blåsyra/cyanväte. Den dras dock ur om du kokar roten.

Välj hur du vill ur tillbehören i receptet. Jag tycker det är friskt att ha med en fruktig salsa också till maten. Det ökar dessutom den karibiska känslan. Mangosalsa går givetvis skitbra också.

Ett misslyckande

Jag satt och klurade länge och väl på vad jag skulle ha för sås. Först tänkte jag mig en varm sås inspirerad av sån där fantastisk bourbon- och svartpepparsås med grädde som man ser ibland till grillat kött (jag ska skriva om den en annan gång). Men nej, det skulle ju vara karibiskt. Rom och svartpeppar då? Jo, men vad fan skulle jag ha mer? Grädde känns synnerligen okaribiskt. Jag var inne på lite allt möjligt som bas. Grädde, buljong, tomat, paprika och vitt vin. Till slut fastnade jag för kokosmjölk. Kokos är i alla fall karibiskt.

Jag kokade såsen och syrade den (alla såser ska ha lite syra) med äppekcidervinäger.

Normalt sätt har jag jävligt bra ”smakgehör” om jag får säga det själv. Jag läser ett recept och vet hur det kommer smaka. Samma när jag gör egna recept. Det är inte så att jag liksom chansar ihop något. Men den här såsen var svår. Jag fick liksom inte ihop det i huvudet, visste inte om det skulle bli bra.

Det blev inte bra. Inte alls faktiskt. Smakerna skar sig och det slutade med att jag hällde ut skiten. Det fick bli en kall koriandersås istället. Ett fan så mycket bättre val.

Mer surf and turf

Vill ni förresten testa en lite snacksvariant av surf and turf så kan ni testa den här lilla saken. Väldigt enkelt, på gränsen till banalt. Men gott.

Det här receptet av Jamie Oliver har jag gjort en gång, och herregud vad gott det var.

Ingredienser

4 portioner

Till grillen

2 färska humrar, klyvda
2 msk smält smör
2 tsk jerkkrydda
4 färska fläskkorvar (jag kör med mina egna longaniza-korvar)
några paprikor av olik slag, gärna sån där lite starkare grön paprika. Skär i stora bita
Lite sallat av något slag. Jag körde med plocksallat

”Yuca frites”

0,5 kilo potatis, skuren i stavar
1 liter vatten
2 lagerblad
6 vitlöksklyftor, hela men skalade
2 msk salt
Olja för fritering

Melon- och persikosalsa

1 cantaloupemelon, skuren i bitar
4 persikor, skurna i bitar
saft från 1 lime
en näve mynta, hackad
1-2 gröna chilis, välj mängd efter hur chilistark du vill ha salsan
salt och svartpeppar

Koriandersås

2 dl creme fraiche
en stor näve koriander, hackad
saft från en halv lime
salt och svartpeppar

Gör så här

Koriandersås

  1. Den här kan vi börja med. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
  2. Ställ sedan in i kylen.

Melon- och persikosalsa

  1. Blanda all ingredienser.
  2. Ställ in i kylen tills det är dags att servera

Yuca frites

  1. Koka upp upp vattnet med lagerblad, vitlök och salt.
  2. Lägg ner potatisstavarna och låt koka i tio minuter.
  3. Lägg upp potatisstavarna i en långpanna med hushållspapper i botten. Där kan de stå och torka tills resten av maten är klar

Grillen

  1. Tänd grillen och förbered för indirekt grillning (indirekt är bra för korven).
  2. Häll smält smör över snittytorna på humrarna. Krydda sedan med jerkkrydda. De kan sedan vila i kylen tills det är dags att grilla dem-
  3. Lägg på korvarna och grilla dem runt om rakt över glöden. Var på hugget för de får väldigt snabbt en fin yta.
  4. Lägg sedan undan korvarna till andra siden av grillen, där de inte ligger direkt över glöden och lägg på locket i fem minuter.
  5. Låt sedan grillen vara öppen igen, men korvarna kan ligga kvar. Nu vill du får riktig fart på glöden igen.
  6. Grilla paprikorna med skinnet ner. Även här måste du vara på hugget för de blir snabbt svarta. Lite svart är bara snyggt, men du ska inte kola dem. Lägg sedan paprikan på korvarna.
  7. Vi avslutar med att grilla hummern. Lägg den med snittytan ner, rakt över glöden. Det ska grillas snabbt och hett och det inre av hummern ska knappt ens bli varmt. Fixa en snygg yta, sen är det klart.

Servering

  1. Lägg någon sallat i botten av ett serveringsfat. Lägg sedan på hummern, korvarna och paprikan. Ställ koriandersås, melon- och persikosalsa och fritsen i skålar bredvid.
  2. Ett ekfatslagrat vitt vin, gärna från USA, passar otroligt bra till maten. Det här vinet valde jag.