Search
Generic filters
Exact matches only

Mozzarella med tomat, ros och svartvinbär

0
Delningar
MAT

Mozzarella med tomat, ros och svartvinbär

Mozzarella smakar inte så fasligt mycket egentligen, en intensiv och behagligt frisk smak av mjölk tillsammans med en kul konsistens mest bara. Men oj så den kan förhöja andra smaker! Jag använder den gärna med vad som nu är i säsong av bär och aromatiska grönsaker, tillagade eller råa. Det här är okrånglig mat, sånt som passar så himla bra sommartid. Och vacker dessutom, det har ett värde det med.

Mozzarellan jag har köpt här är svensk och alldeles jättefin, från Ängsholmens gårdsmejeri. (Just det, köpt. Ingen betald smygreklam detta.) Jag tycker det är så roligt att det finns sådana här produkter från Sverige, särskilt som mozzarella ska vara riktigt färsk för att vara något att ha till annat än pizza. Slipper osten resa runt i Europa innan så har den en snabbare väg till min tallrik och blir godare.

Rumstempererad ska den vara och med gott sällskap. Här väljer jag vad jag har tillgång till, söta färska tomater och mina första svarta vinbär. Rosenblad, som måste vara doftande, lyfter alltihop. Det här är ju nästan inte ens ett recept, mer en idé. Men det är en bra idé. Särskilt om man som jag tycker om blommor i maten till midsommar.

Det här är verkligen inte skrikiga smaker. Det är en mild och enkel rätt som är helt beroende av färska smakrika råvaror. Rosorna måste dofta och tomaten måste vara söt och fin, så det här går knappast att göra på vintern.

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

1 bra buffelmozzarella
Några dl fingervarm mozzarella till blötläggning.
Ett par nävar riktigt bra tomater
En näve svarta vinbär, så söta och aromatiska som möjligt
En näve blomblad av doftande ros
Salt
Gärna en skvätt god olivolja

Svartvinbärsblad till servering. De äts inte, är där för doft och utseende bara.

Gör så här

1. Lägg mozzarellan i fingervarm mjölk i minst en halvtimme i rumstemperatur innan servering. Även övriga ingredienser ska vara rumstempererade.

2. Häll av mjölken. Skär mozzarellan i skivor och lägg upp på svartvinbärsblad på ett serveringsfat.

3. Lägg upp tomater och svartvinbär runt mozzarellan. Väldigt små tomater kan vara hela, andra delas med fördel. Strö över salt, ringla ev över olivolja, och strö rosenblad över.

4. Servera som enkel förrätt, som sidorätt eller som del av en buffé.

En annan god rätt med mozzarella är chicken nuggets på italienska. Mozzarella på ett helt annat vis.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.