Search
Generic filters
Exact matches only

Burrata med jordgubbar, citron och fläder

0
Delningar
MAT

Burrata med jordgubbar, citron och fläder

En burrata är en mozzarella, buffelmjölksost, fylld med grädde. Den är mjölkig och gräddig och alldeles underbar i rätt sällskap. För ja, den behöver aromatiskt sällskap. Rumstempererad ska den vara för rätt konsistens och för att smaken ska komma fram ordentligt. Och färsk, ät den så snart du köpt den.

Det här är maträtt som är som en jordgubbstårta fast mycket godare. Burrata med sommarsmak helt enkelt. Det här väljer jag istället för tårta till midsommar. Men inte som efterrätt utan som förrätt till grillat.

Har din fläder blommat över? Välj doftande rosenblad istället! Eller kanske droppa lite koncentrerad flädersaft över och dekorera med någon annan blomma, kanske gurkört, krasse, lavendel eller daglilja.

Ska du äta rätten till en sommarlunch med en aning italiensk känsla är den här nyförälskade potatisen ett underbart val till. Eller låt det vara förrätt till midsommarlunchen på potatis, matjes och DDR-sill.

Ingredienser

4 portioner

1 burrata
Några dl mjölk till blötläggning
4-8 skivor gott surdegsbröd, mängd beroende på brödets storlek och hunger så klart
Smör eller olivolja till brödet
1 liter söta jordgubbar
Några klasar fläderblom
1 citron
Eventuellt några droppar koncentrerad fläderblomsaft också om jordgubbarna är lite bleka i sötman, eller om du vill förstärka flädersmaken.
salt, svartpeppar

Gör så här

1. Lägg burratan i en skål. Värm mjölken till ca 40 grader, inte för varmt för osten får absolut inte börja smälta. Häll mjölken över burratan och låt stå framme i rumstemperatur åtminstone en halvtimme. Målet är att burratan ska bli rumstempererad.

2. Häll av mjölken. Lägg den rumstempererade burratan på ett serveringsfat. Lägg rumstempererade jordgubbar ikring.

3. Strö över citronrasp, alltså det gula från citronen rivet med ett zestjärn eller rivjärn. Mal över lite peppar. Repa av fläderblommor från klasarna och strö över det hela, valfri mängd. Pressa också lite citron över jordgubbarna.

4. Bred smör eller ringla olja över brödskivorna. Rosta dem i het panna och salta sedan brödskivorna.

5. Servera som del av en lunch eller som förrätt. Eller lite hur du vill. Lägg upp på assietter eller lassa upp ost och bär på brödskivor och ät direkt.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.