Search
Generic filters
Exact matches only

Kräftpaj med kryddost

3
Delningar
MAT

Kräftpaj med kryddost

kräftpaj

Vi behövde matlådor och dessutom var det längesedan jag lagade paj så det fick bli en kräftpaj i söndags. Ska jag vara helt ärlig så är jag inte överdrivet förtjust i paj, i alla fall inte för ofta. Jag förundras över vurmen för västerbottenpaj då jag varken tycker osten är speciellt fantastisk (det är en okej ost, varken mer eller mindre) eller tycker att ostpaj har någon plats i tillvaron. Ni andra verkar ju gilla det i alla fall och det man tycker är gott, det är gott.

Nåja, här tänker jag lite mer att vi genom en kräftpaj ska få en kräftskiva i vardagsformat. Smakerna som kombineras är kräftor, dill, kryddost (en mycket bättre ost än ovan nämnda Västerbottensost) samt rostade tomater.

Vi behöver inte orda så mycket mer om det. Min kräftpaj lättlagad mat och du pallar garanterat med att göra den på en vardag. I alla fall om du vanligtvis besöker den här bloggen och tänker att man faktiskt kan lägga en timma på matlagning även en tisdag.

Kolla också in Mias grekiska örtpaj.

Missa inte vår enormt fina tävling. In och tävla och vinn sous vide-utrustning för 3500 spänn.

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg (det är jag helt övertygad om att ni har ett recept på så jag skriver inte ner något)
300 g små tomater, gärna i flera färger, halverade
olivolja
300 g kryddost, grovt riven
4 ägg
2 dl grädde
0,5 tsk dillfrön
en näve hackad färsk dill
salt, svartpeppar och färskpressad citronsaft för avsmakning
1 burk kräftstjärtar, avrunna

Gör så här

  1. Börja med att förbaka pajskalet. Nu utgår ju jag ifrån att du har ett bra recept på en pajdeg från något annat ställe. Jag gör själv en glutenfri variant. Eller egentligen är det inte jag som gör den utan min fru, jag får nämligen tuppjuck av hålla på och kladda med deg.
  2. Dela tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Ringla över lite olivolja. Grädda på 175°C tills tomaterna är lite svarta på ytan. Lite bränd tomat är ju förjävla gott.
  3. Blanda kryddost, ägg, grädde dillfrön och dill. Smaka av äggstanningen med salt, svartpeppar och citronsaft.
  4. Häll äggstanningen i pajskalet och sprid även ut kräftstjärtarna. Avsluta med att lägga på de rostade tomaterna.
  5. Grädda i ugnen ca 20 minuter på 200°C. Sen kan det vara dags att lägga på lite aluminiumfolie så inte ytan blir för bränd. Grädda vidare tills äggstanningen blivit fast, typ 20 minuter till. Sen är det klart.