Search
Generic filters
Exact matches only

Perfekt paella och några trick

6
Delningar
MAT

Perfekt paella och några trick

paella

Jag tänkte skriva några ord om paella idag. En väldigt klassisk rätt som finns nedskriven massor av gången. Just sån mat brukar jag försöka undvika för jag känner att det inte finns någon anledning att babbla om något när jag inte har något att tillföra. Fast lite kanske jag kan tillföra här ändå tänker jag. Om inte annat så kanske det kan tjäna som inspiration för er att ta er an en perfekt paella framåt helgen.

Utrustningen för paella

Fredag, du har ätit gott och fått i dig lite alkohol. Yster sitter du där vid datorn och kollar Twitter, Instagram och tamefan allt på sociala medier. Går det kanske att göra kvällen ännu lite bättre? Ja fy fan, du kan ju fylleshoppa en massa skit på nätet. Här har du en alldeles perfekt sån shopping. Finns ju för helvete ingen vits att göra paella om man inte har de rätta grejerna.

Har du en större stekpanna med höga kanter så duger så klart den. Men jag föreslår att vi inte låtsas om det. Berätta inte för din partner att det funkar på det sättet. Berätta ingenting förresten. Beställ, hämta ut i smyg och hävda sedan bestämt att du haft den länge, alternativt hittat den i diket på väg hem från jobbet.

Du behöver (villhöver) ha en paellapanna. Innan jag blir tråkig och berättar vad jag har så tänkte jag berätta vad vi vill ha. Något i stil med det här, och så stor som möjlig dessutom för det är enligt den logiken man ska jobba vid fylleshopping en fredagkväll. Sen är det ju ändå så att du kommer laga mat till max fyra personer för det mesta och din paella kommer ligga som en pinsam klutt i mitten. Skitsamma, vill man ha en stor panna för paella så ska man skaffa en stor.

Det billigare alternativet

Jag gjorde min paella i en mindre panna som jag ställde på grillen. Jag har inte testat just några fler så att rekommendera den känns lite knepigt. Det blir lite som i de där Facebookgrupperna när folk ber om tips på lite allt möjligt och andra rekommenderar det enda de någonsin har testat. Hur fan vet du då att det är en bra grej? Det är i alla fall den här jag har och den funkade bra, men det finns garanterat andra som gör jobbet lika bra och även bättre. Hade jag hunnit med att vänta på frakt och inte behövt ränna iväg till fysisk butik så hade jag nog köpt den här av kolstål, eftersom kolstål är porr.

En stor stekspade eller liknande behöver du också.

Egentligen är det två saker som är viktiga när det kommer till utrustningen:

  1. att du vill kunna smacka på rätt rejält med värme. Våga använda en riktigt jäkla het panna. Det kräver att du är aktiv men hettan här gör allt mycket bättre. Riset såggar inte till sig och du får fin yta på kycklingen.
  2. att du har en stor yta. Vattnet ska ånga bort snabbt från pannan. Jag skulle aldrig göra paella i en gryta.

Ett par trick

Det självklara tricket är att köpa så bra råvaror som möjligt, fast jag är lite less på de tipsen. ”Gå till slaktaren och köp en fin kyckling”. Fuck you, vi har ingen slaktare i Alfta. Köp så bra grejer du hittar när du har chansen. Det gör skillnad och det är kul, men avstå aldrig ett recept bara för att du blir tvungen att handla halvdana ingredienser på din ICA Maxi.

Fräs riset på hög värme i olja innan du tillsätter buljongen. Vi ska inte göra risotto (som jag skrivit en massa om här) men vill man behålla stuns i riset och inte gröta ihop det för mycket så gör förstekningen av riset underverk.

Val av ris kan vara lite lurigt. Proffskockar använder ofta det spanska riset ’bomba’ till paella. Även de spanska sorterna senia, bahia och calasparra används flitigt. Det här är inga rissroter som är så lätta att hitta i Sverige så det är nog klokare att gå på risottoris, som har lite samma egenskaper. Bland risottorisen tycker jag vialone nano är bäst; tyvärr är det också lite lurig att hitta. Carnaroli är tvåa och i värsta fall kan man använda arborio. Skölj också riset ordentligt innan, det gör att det inte klibbar ihop lika mycket vid tillagningen.

Det var ju ett förbannat tjatter på Anders idag… Nu lagar vi paella. Tänk förresten på att jag för det mesta är totalt ointresserad av autenticitet. Jag tycker om god mat. Så det där med ”en riktig paella ska inte innehålla…” skiter jag blankt i.

Kolla in de här andra risrecepten

Mias fina recept på svamprisotto

Indiskt citronris

Karibiskt ris

Guacho de pollo – en ris och kycklingrätt från Panama

Jollof rice

Ingredienser

4-6 portioner

en kyckling i delar (skitenkelt att stycka en kyckling, men köp lårfiléer om du är en fegis)
salt och svartpeppar
en rejäl skvätt olivolja
100-200 g färsk chorizo
8 tjocka skivor pancetta (eller ett paket bacon)
5 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 gul lök, grovt hackad
300 g ris (se ovan)
3 dl vitt vin
1,5 liter kycklingbuljong
0,5 g saffran (försök hitta persisk saffran i orientaliska butiker, den är otroligt mycket bättre än smörjan vi får från de stora svenska kryddföretagen)
en näve bladpersiljestjälkar (spara bladen till serveringen)
1 msk rökt paprikapulver (även här finns det anledning att botanisera bland bättre sorter än Santa Maria)
3 stora squids
15 blåmusslor, kokta
några svenska kräftor
salt, svartpeppar och lite nypressad citronsaft för avsmakning

Gör så här

  1. Salta och peppra kycklingdelarna runtom. Hetta upp rejält med olivolja i en paellapanna och fräs sedan kycklingen runtom så den får fin yta. Plocka sedan ur den och lägg undan tills senare. Gör samma sak med pancetta och chorizo (korven steker du hel, men slantar den sen när den har svalnat lite).
  2. Skölj riset ordentligt i kallt vatten. Lägg ner vitlök och lök i pannan och fräs hastigt. Tillsätt riset och fräs det under mycket omrörning och vändning. Skippa inte den här biten.
  3. Koka upp vinet i en kastrull och tillsätt 5 dl buljong samt saffran. Häll vätskan i pannan. När det börjar koka så lägger du ner persiljestjälkar, rökt paprikapulver, kycklingdelar, pancetta och slantad chorizo.
  4. Nu gäller det att vara lite på hugget. Du ska verkligen inte röra för mycket, det ska inte bli en risotto. Samtidigt vill du inte bränna det i botten. Jag kör det här skapligt hett. När det börjar bli dåligt med vätska så späder du med den kvarvarande buljongen. Det ska ta runt 20 minuter att koka klart det.
  5. De sista fem minuterna kan du lägga ner squiden (så här rensar du en sån) och alldeles i slutet röra ner musslorna lite försiktigt.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citronjuice. Strö över persilja och servera direkt från pannan.