Search
Generic filters
Exact matches only

Tångsalt av rörhinna

0
Delningar
MAT

Tångsalt av rörhinna

Ett enkelt och väldigt gott tångsalt som inte är så mycket att orda om. Rörhinna / tarmtång torkas med salt för att sen smulas över mat som ett kryddsalt. Rörhinnan kan rostas lätt i ugnen eller inte, karaktären blir lite olika men båda sätt är väldigt goda. Rörhinnan plockar jag vid ständer med friskt vatten på västkusten.

Mer mat plockad från havet

Ingredienser

Rensad och väl urkramad färsk rörhinna/tarmtång
Salt

Gör så här

  1. Se till att rörhinnan är ordentligt urkramad. Tången ska torkas helt så ju mer fukt som kramats ur redan från början desto bättre.
  2. Blanda tången noggrant med önskad mängd salt. Jag hade kanske en halv dl salt till fyra rejäla nävar rörhinna. Det är inte så kinkigt med proportioner som man skulle kunna tro faktiskt. Om man bara ser till att torka tången ganska snabbt så klarar man sig med väldigt lite salt, och har man för mycket salt kan man använda mindre av tångsaltet åt gången som smaksättning eftersom det helt enkelt blir för salt annars.
  3. Sprid ut den saltade tången så luftigt det går på en eller flera plåtar. Låt soltorka i luftigt läge, helst utomhus, eller i en torkolla. Eller torka i ugnen, och det är här det finns två vägval. Torka antingen i ca 50 grader eller i ca 125 grader, oavsett med ugnsluckan på glänt. Med den högre temperaturen får tången en lätt rostad smak och en tydligare karaktär av tryffel. Båda varianter är goda så det är helt enkelt en smaksak. Låt tången bli helt torr. Det tar några timmar men hur länge beror på hur fuktig tången var innan och under vilka omständigheter det torkas.
  4. Det går att smula tångsaltet till ett pulver att strössla över ris eller vilken mat man nu vill lyfta, eller låta det vara kvar i grövre bitar för att sen smula det över maten direkt vid ätning. Oavsett, se till att förvara saltet i en lufttät burk så det inte suger åt sig fukt.