Search
Generic filters
Exact matches only

Strandsnäckor, finmat på Hamburgö och inte bara på Rivieran

0
Delningar
MAT

Strandsnäckor, finmat på Hamburgö och inte bara på Rivieran

Kokta kubonger! Låter lite som milda makaroner, jösses Amalia, Kalles kalsonger. Pilsnerfilm. Kubonger är det lokala namnet på strandsnäckor, de där små snäckorna som sitter överallt i vattenkanten på bryggor och stenar på västkusten. Strax ovan ytan, strax under. De bara sitter där. Det kan de väl inte få göra va? Pilla loss dem och ät dem! Med pilsner.

Strandsnäckor är så underligt bortglömda som mat trots att de är hur goda som helst. Vi åker till Frankrike och äter skalisar vid stranden och suckar över hur fantastiska ostron och snäckor de har där. Och sen bara lallar vi förbi vårt eget överflöd. Helt obegripligt faktiskt. Särskilt som just strandsnäckor är så väldigt lätta att både samla och laga.

De är lite som musslor i att de bara kokas eller ångas helt hastigt, men med ännu lite kortare koktid så de inte krymper ihop och blir svåra att fiska ur skalet. Men oroa dig inte över om du skulle misslyckas, det går på minuter att samla fler och koka en ny omgång. Testkoka några stycken först, få en känsla för det. Sen är det bara att köra. Perfekta som förrätt på finmiddagen eller ensam på bryggan.

När du bjuder på dem kanske du kan låtsas att fiskhandlaren flugit in dem direkt från Frankrike. Så dina gäster fattar att det är finmat och inte äckelmat. I detta inlägg finns förresten fler tips på goda strandfynd.

Så hur äts strandsnäckor då? Enklast är att lirka ur dem ur skalen med hjälp av en tandpetare eller stoppnål. Jag filmade för att försöka visa. Ha tålamod med att jag håller mobilen klämd mellan mina knän pga att jag behövde båda händer till snäckorna, så det blir liksom inga spännande kameraåkninger eller så.

Ingredienser

2 portioner

Räkna med ett par dl snäckor per person men det beror så klart på hur kubongerna serveras. Till en kvällsöl på klippan, som lyxig förrätt, som brygglunch… Förslagen till smaksättning utgår ifrån ca 4 dl snäckor. Alla förslag är ungefärliga. Smaka av och gör lite som du vill, det är inte så himla noga.

Med vitt vin och körvel

2 dl vitt vin
1 msk pastis, valfritt
1 schalottenlök, hackad
1 klyfta färsk vitlök. Gammalt mögligt elände funkar inte här så uteslut om den inte är fin.
2 msk smör
2-3 msk körvel, dill eller fänkålsdill (det där dilliga i toppen på grönsaken), hackad. Jag använder hemodlad spansk körvel som är smakrik, men köpt går också bra.

Med öl, bacon och grädde

3 baconskivor, hackade
Eventuellt 1 schalottenlök, hackad
2 dl öl utan alltför uttalad beska
1 dl grädde
1 msk slätbladig persilja eller gräslök, hackad eller strimlad
Nymald svartpeppar

Med smör och hot sauce

1 dl vitt vin
2 msk hot sauce t ex Frank’s
3 msk smör

Med citron, vitlök, dill och smör

1 dl vitt vin
1 citron, skalrasp av halva, saft av halva och andra halvan i klyftor vid servering
2 vitlöksklyftor, färska, finhackade
3 msk smör
3 msk finhackad dill

Tomat, rött vin, olivolja och vitlök

1 dl rött vin
1 msk olivolja
1 schalottenlök
1 näve riktigt fina söta körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 dl olivolja
1 msk finhackad slätbladig persilja

Eller koka lätt i saltat vatten och gör sen en variant på den här underbara koreanska salladen på valthornssnäcka.

Gör så här

Jag skippar alltför ingående beskrivningar och finlir här. Det här är sommarstugemat. Men grundkonceptet är att koka ihop en lag under några minuter, slänga i snäckorna och låta koka eller ånga på hög värme nån minut under lock och sen röra om ordentligt. Sätt på locket och koka en minut till. Färdigt!

Det viktiga är att de inte får kokas för länge för så blir de segare och kanske framför allt riskerar dra ihop sig inne i skalet så de blir svåra att lirka ut. Prova att dra ut en och provsmaka. Du lär dig detta jättesnabbt och det är ingen dyr eller tidskrävande råvara så det är bara att testa.

När snäckorna är färdiga rör du ner eventuellt smör eller olja och örter och smakar av med salt. Ha gärna i lite extra smör om du vill. Färdigt! Är det mycket sås kanske du vill fiska upp snäckorna och hastigt reducera såsen innan du låter smöret smälta i den och sen häller såsen över snäckorna. Eller så väljer du att ha lite mer sås och serverar lite extra bröd bara.

Tandpetare eller stoppnål behövs för att få ut snäckorna. Bröd är gott till för att suga upp såsen med. Vin eller öl är fint till.

Med vitt vin och körvel

Låt lök och vitlök svettas i olja tills löken blir genomskinlig. Häll i vin, salta lätt, låt koka ihop. Häll i snäckorna och koka nån minut under lock, rör om, på med lock nån minut igen. Rör i smör och körvel.

Med öl, bacon och grädde

Stek bacon på ganska hög värme tills fett smält ut och bitarna fått lite färg. Låt eventuell lök steka med ett tag tills löken är genomskinlig. Häll på öl och låt koka ihop och reduceras till hälften utan lock. Häll på grädde, koka ihop lite till. Häll i snäckorna och koka nån minut under lock, rör om, på med lock nån minut igen. Rör i smör och persilja eller gräslök och mal svartpeppar över.

Med smör och hot sauce

Häll i vin, salta lätt, låt koka med lock några minuter. Häll i snäckorna och koka nån minut under lock, rör om, på med lock nån minut igen. Rör i smör och hot sauce efter smak.

Med citron, vitlök, dill och smör

Häll i vin och citronrasp, salta lätt, låt koka med lock några minuter. Häll i snäckorna och koka nån minut under lock, rör om, på med lock nån minut igen. Klicka i smöret och häll i finhackad vitlök. Rör om. Häll över citronjuice efter smak och smaka av med salt. Strö över hackad dill. Citronklyfta till servering.

Tomat, rött vin, olivolja och vitlök

Fräs lök och skivad vitlök i olivolja tills löken blir genomskinlig. Det ska inte ta färg. Häll över vinet, salta och lägg i lagerbladen, reducera till hälften. Halvera tomaterna och lägg i dem. Låt koka under lock några minuter. Häll i snäckorna och koka nån minut under lock, rör om, på med lock nån minut igen. Smaka av med salt. Häll över olivolja och strö över persilja, kanske lite svartpeppar. Servera med grekiskt bröd.

Ett annat bra sommarrecept i samma anda är Anders thaimusslor. Andra trevliga musselrätter är pilgrimsmusslor med tryffel och pilgrimsmusslor med bränd tomatpuré.