Search
Generic filters
Exact matches only

Grodlår från Louisiana

0
Delningar
MAT

Grodlår från Louisiana

grodlår

Har du testat grodlår? Jag vet att folk känner att det är otroligt utmanande för tanken att äta grodor men jag kan ärligt talat inte riktigt förstå det. Vi äter kräftor, grisröv, räkor och små slemmiga fiskar, men en liten amfibie är tydligen lurigare att stoppa in i kakhålet. Det måste så klart bli ändring på det. Kommer man över grodlår så måste man köpa det. Punkt.

Något jag är evinnerligt trött på är att alla möjliga typer av kött beskrivs som att de smakar som kyckling. Så är det med grodlår också. Det är fel, grodlår smakar inte alls kyckling, det smakar fisk. Närmast ligger nog torsk skulle jag säga. Okej, konsistensen ligger lite åt kycklinghållet men med avsevärt mindre textur så även där haltar det. Så jag tycker att vi alla kommer överens om att aldrig mer säga att grodlår smakar kyckling. Det är fel och man ska ge fan i att ha fel.

Frysta grodlår

Jag köpte en låda styckefrysta grodlår på Feskarn – en fiskbutik i Uppsala. Rejäla rackare av väldigt fin kvalitet. Ordentligt styckfrysta så det var inga problem att bara ta upp några stycken och därigenom slippa laga ett kilo groda. Ni vet hur det är de där gångerna som man går med nedböjt huvud och köper naziräkor som dessutom ligger i en klump is i en låda och man måste äta alla på en gång. Så är det inte med de här.

Den här rätten är typiskt Louisianainspirerad. Det franska arvet i den staten gör att man är lite mer öppen för att äta saker som man normalt inte äter i så hög grad i USA och grodlår äts i viss utsträckning där. Kombinera gärna maträtten med lite andra saker från samma delstat. Här har vi recept på mer grejer. Ris passar bra att servera till, men man kan strunta i det också om man har några fler rätter.

Ingredienser

4 portioner

12 par grodlår (man köper i regel hela underkroppar, därav ”par”)
3 msk mjöl (jag som är glutenintolerant valde rismjöl men vetemjöl är nog godare)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
3 msk kryddblandning, köpt eller hemgjord (den här är bra)
25 g smör
10 små champinjoner
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl vitt vin
citronklyftor för garnering

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt, svartpeppar och hälften av kryddblandningen. Lägg ner grodlåren och rör om ordentligt. Det skadar inte att de ligger så i en halvtimma, då fastnar paneringen bättre.
  2. Hetta upp smöret ordentligt i en stekpanna och fräs sedan låren på båda sidorna tills de får fin färg. Plocka sedan upp grodlåren.
  3. Stek nu champinjoner och vitlök i smöret tills champinjonerna släppt ifrån sig vattnet och krympt ihop.
  4. Tillsätt vin och låt reducera ner.
  5. Smaka av med mer av kryddblandningen.
  6. Servera direkt med citronklyftor vid sidan. Det är hemskt gott med en IPA eller annan lite kraftigare öl till maten. Vitt vin funkar också utmärkt men välj ett lite syrligare.