Search
Generic filters
Exact matches only

Underbara kräftor som i Hamburgsund

0
Delningar
MAT

Underbara kräftor som i Hamburgsund

Du har väl inte dill i dina kräftor?!

Jodå, den där han man ju hört några gånger från traditionalister. Enda rimliga reaktionen då är att ha i en extra dillkrona, och sen rota runt i kryddskåpet efter vad mer man kan ha i för att förgylla sina klokryp och samtidigt reta upp dessa försiktigt lagda stackare (se så diplomatiskt jag uttrycker mig om såkanmanvälintgöra-töntarna!) till den grad att de blir lika röda som kräftorna.

Först tänkte jag köra rakt på sak kräftor i cajunstil. Men så är jag ju i sommarstugan i Hamburgsund just nu, och då blir det alltid lite si och så med vad man råkar ha i kryddskåp och kyl. Jag kollade runt, hittade lite annat, blev inspirerad! Det landade i en variant, en sydostasiatisk knorr på cajunskalisarna.

Om det blev gott? Det blev helt fantastiskt, bland de godaste kräftor jag nånsin ätit! Så jäkla mycket roligare och bättre livet blir om man inte bara klamrar sig fast vid same old.

Jag använde ju levande kräftor från en gubbe nere i sundet till koket och det blir så klart alltid lite extra bra, men det går fint att använda färdigkokta också, havskräftor eller andra beroende på vad man föredrar. Och var gärna respektlös mot receptet och modifiera efter egen smak och skafferi.

Mer kräftor, mer västkustmat!

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!


Ingredienser

6 portioner, beroende på aptit

1,5-2 kg havskräftor eller sötvattenskräftor
3 majskolvar
8-12 små potatisar, gärna färskpotatis av nån god sort som chérie eller amandine
2 färska röda chilifrukter
Eventuellt ett par nävar pimientos de padron eller 1 spetspaprika i delar

Lag

3 l vatten
2 msk salt
1 lime
2 stjälkar citrongräs
1 hel färsk vitlök
2 dillkronor
1 tsk fänkål
1 msk paprika
3 lagerblad
2 tsk lökpulver
1 tsk cayennepeppar eller efter smak alternativt 1 msk hot sauce t ex Frank’s
1 tsk timjan

Smör

150 g smör
1 tsk fänkålsfrö, väldigt grovt stött
3 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar + 1 tsk paprika alternativt en msk hot sauce t ex Frank’s (efter smak)

Till servering

2 lime
Färsk koriander
Aioli eller majonnäs, eventuellt blandad med hot sauce
Gott bröd

Det går bra att koka fler kräftor så klart, men gör det gärna i två omgångar i så fall.

Gör så här

  1. Banka på citrongrässtjälkarna lätt med baksidan av en kniv så att de krossas men ändå hänger ihop. Skär den oskalade vitlöken i två halvor rakt över klyftorna, rakt igenom skal och allt. Skär chilifrukterna längsmed med ett par snitt som inte går hela vägen så att de hänger ihop, lite som en blomma. Skär en lime i halvor, längs ekvatorn.
  2. Koka upp vattnet i en rejäl kastrull. Lägg i allt till lagen i vattnet. Var eventuellt försiktig med de olika chilisorterna och smaka dig gärna fram. Låt lagen koka i 20 minuter.


  3. Lägg i de hela potatisarna. Låt koka runt en kvart tills färdiga. Fiska upp och håll varma.
  4. Skala majsen och dela varje kolv i fyra bitar. Lägg i dem och eventuell pimientos de padron eller spetspaprika i bitar i koket, eller krångla och stek dem separat och tillsätt på slutet. Låt koka kanske fem minuter tills de är färdiga. Provsmaka nåt korn från kanten av en majsbit för att se om den är så kokt du vill ha den. Fiska upp grönsakerna och håll även dem varma.
  5. Fiska upp lime, citrongrässtjälkar, chilifrukter, vitlök mm och lägg det som är snyggt till majsen och potatisen. Resten kastas.
  6. Höj värmen och se till att lagen kokar ordentligt. Häll i de avsköljda levande kräftorna. Låt sjuda i sex minuter. Alternativt lägg i färdigkokta kräftor och låt dem bli varma bara.
  7. Hetta samtidigt upp en tredjedel av smöret. Tillsätt väldigt grovt stött fänkål och tunnskivad vitlök och låt bubbla i fem minuter på låg värme. Se till att det inte börjar bli brunt. Tillsätt cayennepeppar + paprika alternativt hot sauce. Ha i resten av smöret och sänk till lägsta värme. Låt stå på lägsta värme i drygt fem minuter till. Rör om då och då. Det ska dofta gott, vitlöken ska vara mjuk, inget ska vara bränt.


  8. Ta upp kräftorna och lägg dem med det andra kokta. Arrangera gärna snyggt på ett rejält stort fat. Häll över kryddsmöret så att det täcker så mycket som möjligt av de kokta godsakerna. Eller om du ids, rör runt och ha dig så att allt täcks ordentligt.
  9. Skär två lime i halvor eller klyftor och lägg snyggt på kräftfatet tillsammans med färsk koriander.
  10. Servera direkt med ett gott bröd att suga upp det goda smöret med, och aioli eller majonnäs blandas med lite hot sauce till om du vill. Pressa lime över. Ät med händerna! Bra sällskap, bra musik, kall öl.

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!