Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad karré som Al Capone

0
Delningar
MAT

Grillad karré som Al Capone

grillad karre

Under mina (åtta?) år som någon typ av amatörmatskribent så finns det ett recept som stuckit ut som det mest populära – Köttbullar som Al Capone. Receptet ligger på Taffel.se och jag vet att det är en del människor som återkommer regelbundet till det. Jag tänkte utnyttja populariteten lite och delvis plagiera mig själv. Jag ger er Grillad karré som Al Capone!

Jag gillar amerikansk-italiensk mat och det här blir väl typ sån. Av någon anledning lyckas man i USA alltid göra andra länders mat lite mer vulgär och jag älskar det. Liksom Chicken Parmesan, slafsigare varianter av Melanzane alla Parmigiana och min redan nämnda Köttbullar som Al Capone så skiter man lite i det där med att ”låta råvaran tala” som det larvas så mycket över i det rent italienska köket.

Det hänger ihop en del med köttbullarna då smakerna i princip är desamma rakt över. Istället för att rulla köttbullar så viker jag in ost och lite annat i karréskivor som sedan grillas hett och snabbt. Det här är verkligen skitgod mat alltså. Dessutom inte alltför svår. Alla gillar grillad karré.

Vad ska man ha till grillad karré då?

Till köttet serveras en långkokt och förbaskat bra tomatsås. Det här är mitt go-to-recept på tomatsås när jag vill laga ordentligt lyxig mat. Jag tycker den här såsen har allt. Den tar tid, men tro mig, det är värt tiden. Passa på att koka alldeles för mycket och frys in det som blir över. Perfekt till pasta i matlådan när jobbet drar igång igen. Receptet är skrivet så det ska bli mycket tomatsås över. Någon blev irriterad på mig över det men jag ser det som en tjänst. Varsågod.

Vidare gjorde jag (nej inte jag, min fru gjorde, men jag kommer låtsas att det var jag i egenskap av patriark och förtrycklare) gnocchi. Jag är glutenintolerant och därför blir pasta helt värdelöst för mig. Nej jag orkar inte ens ta diskussionen om att ”det visst finns god glutenfri pasta”. Det gör det inte. Punkt. Gnocchi däremot går utmärkt att göra riktigt bra glutenfri. Ett bra recept på gnocchi står här nedan men tänk på att proportionerna i receptet inte är gjutna i sten. Mängden mjöl man måste använda beror mycket på potatisens stärkelsehalt och den kan variera massor. Gnocchi är också en sån där grej som är perfekt att ha liggande i frysen. Jag gillar att steka dem i smör innan serveringen.

Ingredienser

4 stora portioner

Grillad karré

4 lite tjockare skivor med benfri fläskkarré
1 boll mozzarella, riven i bitar med händerna
30 g parmesan, finriven
0,5 msk rivet citronskal
1 tsk nymortlade fänkålsfrön
salt och svartpeppar

Tomatsås

2 schalottenlökar
Klyftor från en hel vitlök (japp, så mycket)
0,5 dl olivolja
1 tsk chili flakes
10 sardellfiléer
0,5 dl tomatpuré
4 burkar hela tomater av absolut bästa sort
2 lagerblad
2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk torkad oregano
1 msk socker
2 dl finhackad basilika, färsk eller fryst

Gnocchi

1 kg potatis, testa mandelpotatis
2 ägg
ca 4 dl vetemjöl (glutenfri mjölmix funkar jättefint)
lite salt

Gör så här

Tomatsås

 1. Vi börjar med tomatsåsen för den tar runt tre timmar att koka.
 2. Skala vitlöksklyftorna och skär dem på längden i fyra bitar. Finhacka schalottenlökarna. Stek sedan vitlöken och löken i oljan i en gryta på låg temperatur tills vitlöken blivit lite brynt, inte bränd. Under tiden kan du hälla upp tomatkonserverna i en bunke och ha sönder de hela tomaterna med händerna.
 3. Lägg i chiliflingor, sardellfiléer och tomatpuré i stekpannan och fräs i ytterligare fem minuter. På så sätt får man bort en hel del beska från tomatpurén.
 4. Häll sedan ner tomaterna och brassa även ner lagerblad, salt, svartpeppar, oregano och socker.
 5. Låt puttra under lock i tre timmar. Rör ibland från botten. Avsluta med att röra ner hackad basilika.

Gnocchi

 1. Pressa potatis (potatispress är fullständigt nödvändigt för att det ska bli bra).
 2. Blanda potatisen med äggen och 3 dl mjöl och salta lite. Degen ska bli ganska fast.
 3. Nyp av en bit deg och rulla till en liten kula. Kasta i den i kokande vatten och ta upp den när den flyter upp. Är den svampig i konsistensen så ska du blanda in mer mjöl. De ska bli ordentligt fasta efter kokningen.
 4. När du är nöjd med degen så rulla ut långa korvar av den och gaffla sen ytan. Skär ut små kuddar med en kniv.
 5. Koka upp rejält med vatten i en kastrull och lägg ner ett par nävar gnocchi i taget. När de flyter upp så fångar du dem med en hålslev. Låt dem kallna på en plåt.
 6. Jag gillar att steka dem i smör innan jag käkar dem, men de går att värma lite snabbt i vatten vid serveringen.

Grillad karré

 1. Banka ut köttskivorna försiktigt och salta sedan på insidan.
 2. Blanda mozzarella, parmesan, citronskal och fänkål ordentligt, dela upp i fyra små högar och lägg det sedan på ena halvan av karréskivorna.
 3. Vik ihop köttbitarna och sätt ihop med tre tandpetare.
 4. Grilla på väldigt hög värme över direkt glöd. Ha kolla så du inte bränner ytan för mycket och vänd ofta om det behövs.

Servering

 1. Lassa upp lite gnocchi och sleva över riktigt med tomatsås.
 2. Ta bort tandpetarna ur köttet och skär gärna köttbitarna rakt över så lite ost rinner ut.
 3. Lägg på lite örter och servera öven gärna med en citronklyfta att pressa över.