Search
Generic filters
Exact matches only

Glöm inte nypon!

0
Delningar
KÖK

Glöm inte nypon!

Du pinnar till affären och köper passionsfrukt och physalis men glömmer bort att vi har ännu godare bär alldeles gratis lite här och där i den svenska naturen just nu. Nypon!

Ta tillvara

Nypon är inte så bökiga att ta tillvara som man skulle kunna tro. Först och främst är de lätta att plocka. Man behöver inte lägga timtal på den biten. Sen själva rensningen är den lite bökigare biten, men det beror på vilken nyponsort du plockat. Jag tycker vresros är enklast att ta hand om. Stora, köttiga bär med frön som är hyfsat enkla att peta ut. Mindre hårdare tunnskaliga nypon kan vara lite knepigare.

För att rensa ett nypon skär du det mitt itu åt nåndera hållet. Sen måste kärnorna och den kliiga borsten inuti bort. Det är lättast att åstakomma genom att liksom gröpa ur fröna med en liten sked. Skär också bort rester av fnaset där blomman suttit med en liten kniv. Sen är det bara att använda färska, torka (soltorka går jättebra nu!) eller koka, passera och frysa in moset. Eller så gör du inläggningar och såser av de färska bären.

Förslag till användning

Inlagda, nyponlikör, i desserter, nyponsoppa, nyponglass, glaze till kött… Testa att ersätta exempelvis passionsfrukt och havtorn i recept, men se till att justera mängden socker. Vi har bloggat ett fåtal recept med nypon tidigare, se nedan.