Search
Generic filters
Exact matches only

Sashimi på tonfisk och shiso

0
Delningar
MAT

Sashimi på tonfisk och shiso

Det här är en superenkel rätt av rå tonfisk, bara att skära och röra ihop och sen peta i sig och bli glad. Japanska smaker, särskilt om man får tag på färska shisoblad med myntaliknande smak. Ifall man inte odlar själv kan ju den biten i och för sig vara lite knepig, men det brukar kunna finnas att köpa i en del asiatiska butiker. Annars är det en krydda väl värd att odla!

Om du inte har shiso kan du köra på koriander istället. Det smakar helt annorlunda men blir också gott. Eller kanske nån mynta, thaibasilika eller varför inte dill.

Luftlök förresten är en kul och väldigt god lök. Utöver god smak har den en lustig egenhet. Den får en våning smålökar uppe i luften! Väldigt knepigt. Lökarna på bilden har alltså inte vuxit i jorden. Både de små lökarna och den gröna blasten är utmärkta i mat, men här är det blasten jag använt. Salladslök går lika bra.

Nog med prat nu. Receptet är enkelt och rakt på sak och finns nedan.

Mer rå tonfisk, eftersom det är så himla gott

Ingredienser

4 portioner förrätt

300 g tonfisk
2-3 stjälkar Luftlök alternativt 1 salladslök
8-12 färska shisoblad, helst mindre blad
Kewpie majonnäs efter smak
1 msk svarta eller vita oskalade sesamfrön

Dressing

3 msk japansk soja
1/2 tsk finriven ingefära
1 msk lime
1 msk mirin
1 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till dressingen. Justera balansen utifrån egen smak – sälta/soja, sötma/mirin el socker, syra/lime. Det går bra att ta en nypa socker istället mirin om man inte har mirin hemma. Yuzu istället för lime är ett kul byte, men lime är ju ofta enklare att få tag på.
  2. Rosta sesamfrön lätt i en torr panna. Se till att de inte bränns, när de börjar sprätta och ha sig brukar de vara klara. Provsmaka ett frö för att avgöra om de är tillräckligt rostade.
  3. Strimla luftlök eller salladslök fint genom att skära i tunna skivor tvärsöver.
  4. Skär fisken i skivor och här beror det på fiskbitens form hur man lämpligast skär. Men det ska helst bli munsbitar som är av ungefär samma storlek och tjocklek som fiskbitarna på nigirisushi.
  5. Arrangera fiskskivor och shisoblad på ett stort serveringsfat eller portionstallrikar. Det är vackrast om shisobladen får vara hela, även om de är för stora för enkla munsbitar, men man kan så klart dela dem i mindre bitar om det är mer praktiskt.
  6. Häll dressingen över fiskskivorna så att alla tar smak. Obs att all dressing inte behöver användas. Provsmaka först, doppa en skiva i dressingen och bedöm själv hur kraftig dressingsmak du vill ha på rätten. Ibland när jag har riktigt fin fisk vill jag låta den skina igenom mer, men på exempelvis en buffé tar jag gärna i lite mer med smaksättningen.
  7. Klicka ut majonnäsen i dekorativa små kluttar, idealiskt en klutt per munsbit fisk. Strö över lökstrimlor och rostade sesamfrön på ett sånt vis att alla skivor får lite på sig. Servera direkt, antingen som förrätt, som del av en middag med flera rätter eller buffé.

Och följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!