Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad ceviche med friterad matbanan

0
Delningar
MAT

Grillad ceviche med friterad matbanan

Jag försöker skriva det här inlägget med en skock ungar ikring mig. De väntar på glassbilen och pratar om det oavbrutet, jättejättemycket. ”Är den framme snart? Är den framme snart?”. Jag tycker ibland att jag har grym simultankapacitet men det gäller bara när jag styr vad jag håller på med, inte när en massa ungar händer överallt ikring mig. Det är verkligen heeelt omöjligt att matblogga med ett fnissigt pratigt sällskap.

Och här står jag ändå och trivs så himla bra. Jag älskar verkligen detta, att ha huset fullt av ungarna och deras kompisar! De är så roliga och snälla och fina! Och lite stökiga, mest på det bra sättet. Idag har de sångspammat med den alternativa versionen av Bamsesången… Nähepp, jag tänker inte gå in på texten. Nån skam har vi ändå här på Feeders.

Rå fisk med grillad smaksättning

Det här åt jag i alla fall igår, passade på att grilla jalapeno och lime medan jag ändå grillade korv åt ungarna. Det blev alldeles fantastiskt gott med en lätt grillad smak till den råa fisken och limen som också fick en lätt rundhet och sötma av att grillas. Späd oregano från trädgården istället för slentriankoriander, som jag visserligen älskar men ofta använder utan att ens reflektera. Och så löktrav som jag plockade upp under en kort promenad när jag behövde en andningspaus i barnkaos.

Ceviche behöver något gott knaprigt till, rostade majskärnor, friterade tortillabröd eller cassavachips. Eller friterade matbananer, hur gott som helst! Recept finns i detta inlägg, bananchips med rökig röd salsa. Fast här gjorde jag vanliga skivor av bananen istället för längsmed.

Mer rå fisk

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.

Ingredienser

2 portioner

400 g färsk tonfisk eller annan god fisk
3 lime eller 1 stor citron
4 färska lagom heta jalapenos
1 stor schalottenlök
Några kvistar färsk späd oregano, bladen
Salt efter smak
2 msk olivolja
Några blad av löktrav eller annat gott och snyggt blad

Bananchips, se detta inlägg.

Gör så här

  1. Halvera limefrukterna. Grilla dem med snittytan neråt. Grilla även de hela jalapenofrukterna. Limen ska få en snyggt brynt snittyta och jalapenon ska få brunfläckigt skal och mjukna lite.
  2. Skär tonfisken i kuber med en sida om ca 2 cm. Fördela tonfisken på två snygga fat. Salta lätt.
  3. Strö över färska oreganoblad. Inte jättemycket, det ska inte bli en hel sallad av kraftigt smakande oregano som mördar fisksmaken utan bara en lätt smaksättning.
  4. Skär av ändarna på schalottenlöken. Halvera den på längden, och skär sen tunna klyftor. Eftersom du skurit av ändarna ska klyftorna inte hålla ihop utan gå att dela i tunna strimlor. Strö strimlorna över tonfisken.
  5. Skär den grillade jalapenon i ringar och pilla bort det i mitten av chilifrukterna om det är onödigt mycket frön. Fördela över tonfisken, men provsmaka först så du vet hur heta de är och kan justera mängden därefter.
  6. Pressa limen över fisken. Jag använder en gaffel jag sticker in i frukten och klämmer den mot. Ringla lite olivolja över.
  7. Dekorera med några vackra goda blad av löktrav, ramslök eller vad du nu har. Eller kanske några snygga oreganokvistar. Servera med bananchips eller rostade majskärnor.