Search
Generic filters
Exact matches only

Kroketter på potatis, ost och hasselnötter

4
Delningar
MAT

Kroketter på potatis, ost och hasselnötter

Två saker jag älskar, friterat och smarta genvägar! Kroketter är just en sån smart genväg, ett slugt sätt att kladda ihop nästan vad som helst till en boll och fritera det så att det blir festgott. Ett exempel är de japanska surströmmingskroketter som ungarna älskade. Ett annat är dessa potatiskroketter på överblivet potatismos med ost och hasselnötter. Ett fantastiskt tillbehör till vilken mat som helst!

Det är förresten klart kan man laga denna rätt utan rester, det är bara att koka potatis och mosa ihop eller pressa och låta svalna. Rör gärna i lite grädde också och salta lätt.

Dessa kroketter kommer jag servera till en väldigt speciell middag som jag planerar inom kort… Hyperlokala råvaror, nyckelingredienserna från strax norr om Uppsala. Jag längtar! Frågan är bara vilken ost. Finns det nån uppländsk hårdost tro?

Två andra vansinnigt goda resträtter av potatis är kinesisk potatis med chili och potatiskrämen till kinder av havskatt.

Ingredienser

400-500 g överblivet potatismos eller pressad potatis och en skvätt grädde
200 g smakrik riven ost, t ex gruyère eller svecia
2 äggulor
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl hackade hasselnötter (eller annan nöt!)
Olja till fritering

Gör så här

  1. Blanda potatismoset med den rivna osten och äggulorna.
  2. Rulla bollar av moset, strax under pingisbollar i storlek. Rulla bollarna i mjölet så de täcks runt om.
  3. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik och vänd sen bollarna i ägget.
  4. Lägg de hackade nötterna i en djup tallrik. Lägg de äggblöta bollarna i nötterna och vänd försiktigt runt så de blir täckta av nötterna. Hit kan kroketterna förberedas och sen förvaras i kylskåp.
  5. Fritera kroketterna i 180 grader tills nötterna är fina i färgen och det ostiga innanmätet mjukt och varmt. Det tar kanske 4 minuter. Servera direkt till annan mat eller med nån god dippsås.

Här hittar du fler goda rätter av potatis!