Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk svartpepparbiff

6
Delningar
MAT

Kinesisk svartpepparbiff

svartpepparbiff

Det finns hundratals varianter på kinesisk svartpepparbiff och jag har tagit inspiration från väldigt många recept så det är inte riktigt någon vits för mig att peka ut något specifikt. Maten brukar gå under namnet Black Pepper Steak och det är himla trevligt att googla på de olika varianterna som finns. När man äter kinabuffé på lite tråkiga kinakrogar i Sverige så finns det i regel alltid någon biffgryta på menyn. Min svartpepparbiff kan se ut lite som dem, men låt dig inte luras. Den här är av en helt annan kaliber vågar jag påstå.

Jag använde en renstek som jag hittade i frysen men det här går att göra på en massa olika sorters kött. Det du ska tänka på är att använda kött som är förhållandevis mört. Jag skulle inte våga mig på en tråkig industrifransyska eller ytterlår. Älgkalv går utmärkt samt vilken bit som helst från ett inte alltför stort vildsvin.

Black Pepper Sauce

Kinesisk svartpepparsås är en av mina halvfabrikatsfavoriter. Användbar till mycket och väldigt intensiv svartpepparsmak. Det finns alltid i asiatiska butiker och har du ingen sån på din hemort så kan du alltid beställa på nätet. Lär inte vara så svårt att hitta.

Vill du av någon anledning inte köpa färdig så går det också utmärkt att göra själv. Blanda de här grejerna så blir det finfint.

3 msk ljus soja (gärna kinesisk som också finns i asiatiska butiker. Japansk funkar också)
3 msk honung (eller socker)
2 msk asiatisk ostronsås
2 msk kinesiskt risvin eller sherry
0,5 dl kraftig kycklingbuljong
2 tsk maizenaredning eller potatismjöl
2 msk nymald svartpeppar

Låt sedan blandningen stå i kylen i minst ett dygn. Den håller ett par veckor om du förvarar den i rent kärl och alltid använder ren sked när du petar i den.

Tillbehör

Kinesisk mat äts helst som en massa små rätter. Självklart pallar man inte med att laga sex rätter om det inte är något speciellt (eller om man är Anders och älskar att stå i köket en hel dag) men några enkla saker kan man gott att fylla på med. Ris behöver du så klart också.

Till min svartpepparbiff hade jag kinesisk tryffelpotatis som jag skrivit om här. Dock gör jag strimlorna mycket tunnare nu för tiden. De blir helt enkelt godare så och jag bör modifiera det receptet både vad gäller text och bild. Mia har också en variant på det, men med dill. Det är mer så jag gör nu fast med tryffel.

Andra saker ni kan testa är kinesiska vongole och kinesisk fläsksallad (man måste älska fläsksallad).

Ingredienser

4-6 portioner

Kött och marinad

500 g kött av mörare kvalitet från nöt, ren, vilt eller tamefan vildsvin
1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
1 msk ljus soja
1 msk maizenaredning, rismjöl eller potatismjöl

Grönsaker

2 stora spetspaprikor, strimlade
1 stor gul lök, skuren i tunna klyftor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära

Woksås

0,5 dl black pepper sauce (se ovan)
1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
1 msk soja
3 dl buljong
2 msk maizenaredning eller potatismjöl
1 tsk nymald svartpeppar

Enkel gurkwok

1 hel gurka
1 msk neutral olja
1 tsk sesamolja
1 msk ljus soja
eventuellt lite salt

Gör så här

Svartpepparbiff

  1. Putsa köttet riktigt ordentligt. Hinnor förstör verkligen såna här rätter så lägg lite tid på det. Blanda köttet med marinaden och låt stå i 30 minuter.
  2. Blanda ihop grejerna till woksåsen och låt vila i kylen.
  3. Stek köttet i omgångar i neutral olja på hög temperatur i en stekpanna. Ge köttet lite yta, det ska inte bli alltför brynt. Plocka sedan ut köttet och låt vila i en skål eller kanske direkt på golvet, så gjorde jag. Det var inte alls bra.
  4. Hetta upp mer olja i pannan ovh fräs paprika, lök, vitlök och ingefära på medelhög temperatur i fem minuter. Tillsätt sedan woksåsen och lägg tillbaka köttet. Låt puttra lite och red av med lite mer maizenaredning eller potatismjöl utrört i vatten om du tycket att det behövs. Maten går utmärkt att varmhålla på låg temp på plattan tills resten av maten är klar.

Enkel gurkwok

  1. Daska till gurkan halvhårt med sidan av din kniv. HAr du en kinesisk kockknmiv så ska du givetvis använda den. Det här gör du för att liksom spräcka gurkan lite och på så sätt få in smakerna bättre.
  2. Skär den sedan i bitar lagom för en tugga.
  3. Hetta upp olja och sesamolja i en stekpanna och lägg ner gurkan woka snabbt och hett och avsluta med att blanda ner sojan. Smaka av med lite salt.
  4. Klart!