Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk potatis med chili

1
Delningar
MAT

Kinesisk potatis med chili

Det här är en kinesisk potatis som står för sig själv som del av en kinesisk måltid. Det är också ett superbra tillbehör till annan mat som en vanlig ugnsrostad kyckling. Bonus: Fantastisk restmat om man har överblivna potatisar!

Använd potatis av god kvalitet! Allt hänger på potatisen i den här rätten och om du använder nån äcklig skitpotatis kommer resultatet bli därefter. Men med det menar jag inte alls att du måste köpa nån fantastisk exklusiv sort, däremot kommer du inte inte undan med kanstött bottenskrap. Det här är inte ett sätt att kamouflera en dålig råvara, det är ett sätt att lyfta fram en bra råvara.

Eftersom potatisen först ska kokas och sedan kallna innan det är dags för övrig tillagning är det en god idé att använda avsiktlig eller oavsiktlig restpotatis. Jag kokar ofta mer potatis än jag behöver, just för att ha en smart genväg till ett kommande mål.

Är det här en vegetarisk rätt, tom vegansk? Jadå, det är det. Men om den ska stå för sig själv, om än med tillbehör, så kan en näve rostade jordnötter vara ett supergott sätt att få upp proteininnehållet. Eller så gör man som jag helst gör med kinesisk mat, serverar flera rätter.

Fler goda kinesisk potatisrätter är wokade potatisstavar med tryffel, sichuan stir fried potatoes och min halvkinesiska svennekinapotatis med smak av dill och ättika.

Ingredienser

400 g fast potatis
4 vitlöksklyftor
2 tsk kinesisk chilibönsås eller mer
1,5 msk neutral matolja
3 salladslökar
Några droppar sesamolja
Salt efter smak

Om det serveras som huvudrätt, tillsätt gärna en näve rostade jordnötter.

Gör så här

  1. Använder du små färskpotatisar skrubbar du dem och behåller dem hela. Använder du större potatis kokar du dem med skalet på, och skalar först efter kokningen. Sen ska potatisen svalna innan det är dags för övrig tillagning. Det går alldeles utmärkt att koka lite extra potatis målet innan och sen bara använda resterna.
  2. Koka potatisen i saltat vatten, ungefär samma sälta som till pasta. Koka tills potatisen precis är färdig, överkoka inte. Har du bråttom kyler du sen potatisen i kallt vatten, annars låter du den bara kallna i en skål i rumstemperatur. Skär i lagom munsbitar eller behåll liten färskpotatis som den är.
  3. Skär salladslöken i 3 cm långa bitar så de är redo, för när tillagningen väl är igång går det snabbt.
  4. Hetta upp oljan i en stor panna. Tillsätt chilibönsåsen och rör runt nån minut tills det doftar och oljan rödfärgas av chilin. Skiva vitlöken tunt och tillsätt den. Rör runt helt kort tills den doftar, men var noga med att den inte hinner brännas. Tillsätt några droppar sesamolja.
  5. Tillsätt potatisen och salladslöken. Stek hastigt under omrörning tills potatisen är varm och täckt av röd olja. Strö över rostade jordnötter om du vill. Godast blir det med färskrostade.
  6. Servera tillsammans med fler kinesiska rätter eller som tillbehör till annan mat där potatis och chili passar, som t ex en ugnsstekt kyckling.