Search
Generic filters
Exact matches only

Helstekt fisk med chimichurri på passionsfrukt

0
Delningar
MAT

Helstekt fisk med chimichurri på passionsfrukt

Det började med att jag var jättesugen på att grilla. Jag gör det ibland mitt i vintern, tycker det kan vara nästan ännu mer njutbart än på sommaren. När är det man behöver den extra hettan liksom? En hel fisk tänkte jag grilla och så ta vackra dramatiska foton av silverglittrig fisk och orange glödande kol mot snötäcket.

Och till det behövdes nåt roligt tillbehör, en smula annorlunda, gärna med sommarkänsla för att än mer leka med kontrasterna. Is och eld, snö och grönska… Chimichurri! Med passionsfrukt och tropisk habanero, ännu mer hetta frukt sommar, extra allt!!

Sen tittade jag ut i trädgården och insåg att jag hade lämnat grillen ute och att den står under ett tjockt och tungt snötäcke. Ibland är inte sånt ett hinder på minsta lilla vis, ut och skotta fram grillen bara, hääärligt! Men andra gånger, säg trötta vabtider i februari, så blir det en snabb reträtt. Stekpanna, det får fasen duga.

Helstekt fisk

Det är ändå nåt särskilt med hel fisk. Den blir så vacker! Ansträngningen är mindre och ändå känns det som att jag lagat till nåt betydligt mer avancerat än en vanlig enkel bit fisk. Jag valde dourade / seabream / guldsparid. Jag tycker den är lätt som en plätt att laga till och dessutom både snygg och god. Fjälla gör man lätt själv med en kniv, men annars brukar de fixa det på nån minut i fiskaffären ifall man ber om det. Likaså är det inte svårt alls att skära upp fiskens buk underifrån och ta ur fisken, men även det fixar en fiskhandlare på ingen tid alls.

Fiskens bukhåla är en utmärkt öppning för att smaksätta fiskköttet. Jag sköljer ur ordentligt, saltar och kryddar. Helst klämmer jag in nån sorts färska örter. Här har jag valt några färska lagerblad och en salladslök. Lagerbladen har jag först skrynklat ihop i handen för att smaken ska komma fram ordentligt. Detsamma med salladslöken som jag bankade på med baksidan av en kniv. Sen bara knölade jag in alltihop.

Het och passionerad chimichurri

Till chimichurrin använde jag färska örter men fryst passionsfrukt. Jag tycker den fungerar utmärkt, särskilt i matlagning där en massa andra kryddor talar med hög röst. Får jag tag på riktigt superbra färsk passionsfrukt äter jag den nog ändå helst som den är. Och så habanero, tropikfruktig och het! Här skulle jag kunna säga nåt om passion och hetta och alla hjärtans dag och så.

Servera fisken med cassava fries, bammy eller rice and peas.

Ingredienser

2 portioner

1 seabream/dourade/guldsparid eller annan hel fisk
Några lagerblad, helst färska
1 salladslök
Salt efter smak
Neutral matolja till stekning

Chimichurri med passionsfrukt

2 dl passionsfrukt, gärna fryst
En rejäl näve koriander, bladen grovhackade
En rejäl näve bladpersilja, bladen grovhackade
2 klyftor vitlök
1/2 habanero eller annan chili, välj sort och mängd efter önskad hetta!
1 lime, juice och skalrasp
1/2 tsk socker, mer eller mindre beroende på passionsfruktens sötma
3 msk olivolja
Salt efter smak
Vatten att späda ut med till önskad konsistens

Justera syran med mer lime eller rödvinsvinäger efter smak

Gör så här

Chimichurri med passionsfrukt

Lägg alla ingredienser utom oljan i en skål. Ta gärna i chili i underkant och smaka sen av. Mixa med stavmixer men chimichurrin ska inte bli helt slät utan får gärna kännas finhackad. Blanda i oljan och smaka av med salt, socker, chili och limejuice eller vinäger. Spä ut med vatten till önskad konsistens. C.hiimichurrin ska gå att hälla men inte bli så tunn att den rinner av fisken.

Helstekt fisk

  1. Fjälla och ta ur fisken eller be fiskhandlaren hjälpa till med den biten. Skölj ur maghålan. Skär några snitt över den på båda sidor i ett rutmönster enligt bilden. Snitten utjämnar tillagningen. Salta den lätt i maghålan och på skinnet.
  2. Peta in några några lagerblad och en salladslök i magen på fisken. Om lagerbladen är färska ska de först skrynklas ihop i handen för att smaken ska komma fram ordentligt. Detsamma med salladslöken, bankade på den med baksidan av en kniv.
  3. Hetta upp rätt mycket olivolja i en stekpanna till medelvärme. Krossa vitlöksklyftan lätt med sidan på kniven, men inte mer än att den fortfarande hänger ihop. Lägg den i stekpannan.
  4. Torka av skinnet på fisken. I med den i den heta pannan. Låt den steka några minuter, kanske fem, på ena sidan och vänd den sen. Låt den steka vidare tills fisken är nätt och jämnt genomstekt. Håll inte på att flytta runt den i onödan! Ös då och då med den heta oljan över fisken. Tyvärr kan jag inte skriva ut stektid för det beror alldeles på storleken på fisken. Men peta lite med en kniv i fiskköttet på tjockaste stället på fisken. Det ska ha vitnat och tappat den seghet det har som rått. När det är tillagat ger köttet efter lätt för kniven. Var bara försiktig så du inte översteker så att fisken blir torr, stek hellre lite i underkant i så fall.
  5. Alternativt, grilla fisken på het grill. I så fall kan det underlätta att först pensla den med majonnäs vilket dels gör att den inte fastnar så lätt, dels hjälper till att ge en fin yta. Var försiktig vid vändningen och när fisken ska flyttas till ett serveringsfat. Om fisken börjar få färdig yta men inte är färdigtillagad i övrig flyttar du den till indirekt värme, alltså så att den inte ligger direkt ovan glöden utan bredvid.
  6. Använder du termometer så kan du sikta på ca 50 grader inne i tjockaste biten. Men jag tycker ändå det kan vara svårt eftersom hur jag än gör så blir temperaturen inte helt jämn i fisken. Fast ändå brukar det bli bra!
  7. Servera fisken med lite av chimichurrin hälld över och resten bredvid, och förslagsvis cassava fries, bammy eller rice and peas. Eller så kanske jollof rice vore gott till!