Search
Generic filters
Exact matches only

Chicken tikka masala

0
Delningar
MAT

Chicken tikka masala

chicken tikka masala

Chicken tikka masala är en ohyggligt populär rätt överallt i världen och om dess ursprung tvistas det. Allt från Punjab till Glasgow nämns som ursprungsorter och det sista kanske kan tyckas konstigt. Men är det verkligen så konstigt? Britterna har ju sedan länge en riktig fäbless för indiskt käk och det är ju de facto så att det liksom har utvecklats ett eget indiskt kök i Storbritannien.

En kul grej är att den tidigare brittiske ministern Robin Cook faktiskt kallat chicken tikka masala för ”a true British national dish”. Det var i ett tal kring brittisk identitet, multikultur och hur ”London is a perfect hub of the globe”. Jag gillar de tankarna. Hur mat förenar och hur rätterna flyttar runt i världen och hela tiden utvecklas, erbjuder oss möjligheter och motiv att resa i kulturer, oavsett om vi reser fysiskt eller i tanken. Delar av Robin Cooks tal kan ni läsa här. För övrigt kräks jag på folk som anför att det är kulturell appropriering att laga, ändra och prata om andra kulturers mat.

Chicken tikka masala kan lagas på tusentals olika sätt och i en studie av 48 olika recept visade det sig att det enda egentliga gemensamma var kycklingen. Jag blir glad av sånt. Gränslös mat utan en massa ’inten’ och ’måsten’. Det här är en chicken tikka masala jag brukar göra. Den innefattar ingen tandoorugn och är, trots sin rätt omfattande ingredienslista, ändå rätt så lättlagad.

Kolla också in våra andra indiska recept, ni hittar alla under den här länken.

Ingredienser

6 portioner

3 gula lökar, grovt hackade
6 vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk gurkmeja
2 msk garam masala
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 tsk chili flakes
0,5 tsk mald kardemumma
1 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 dl matlagningsyoghurt
1 kg kycklingbröst
3 msk smör eller ghee
0,5 dl tomatpuré
1-3 röda chilifrukter (beroende på hur hett du vill att maten ska bli)
1 burk konserverade tomater (använder du hela tomater så mosa dem ordentligt med händerna)
2 dl grädde
1 dl hackad färsk koriander
salt, svartpeppar och vitvinsvinäger för avsmakning
extra koriander för servering

Gör så här

  1. Mixa lök, vitlök, ingefära, gurkmeja, garam masala, spiskummin, mald koriander, chili flakes, kardemumma, vatten, vinäger och yoghurt till en rätt så slät kryddpasta. Funkar det inte att få ihop den så kan du tillsätta mer vatten.
  2. Lägg i kycklingbrösten hela i kryddpastan och marinera ett par timmar men helst över natten.
  3. Hetta upp smör eller ghee i en stor stekpanna. Plocka upp kycklingbrösten ur kryddpastan/marinaden och skrapa av överskottet (släng för guds skull inte kryddpastan nu). Stek sedan kycklingbrösten på hög temperatur i stekpannan tills de har fin färg på båda sidorna. De behöver inte bli genomstekta.
  4. Skär kycklingbrösten i kuber och ställ undan.
  5. Häll över smöret till en gryta och fräs sedan kryddpastan i fem minuter på medelhög temperatur. Rör om ofta så den inte bränner fast i botten.
  6. Tillsätt tomatpuré, chilifrukter (skurna i tunnar ringar) och konserverade tomater och koka upp. Låt sedan koka under lock tills olja separerar ut ur grytan, typ en timma.
  7. Tillsätt kycklingen, grädde och koriander och koka upp igen. Smaka av med salt svartpeppar och vitvinsvinäger och servera sedan med basmatiris och lite hackad koriander. Det är väldigt gott med mango chutney till maten också.