Search
Generic filters
Exact matches only

Kreolska fiskpaket

0
Delningar
MAT

Kreolska fiskpaket

kreolska fiskpaket

Cajun- och kreolköken… det finns något speciellt där. Jag har aldrig varit i Louisiana och jag har aldrig ätit kreolkäk lagad av ett proffs på det köket, men kärleken finns där ändå. Jag brukar säga att jag reser med hjälp av nätet och böcker. Resa rent fysiskt är liksom inget för mig och kommer nog aldrig bli det. Egentligen ogillar jag inte att befinna mig på annan ort. Jag ogillar absolut inte att befinna mig i andra länder, men jag hatar att flyga. Det är inte det att jag är rädd men jag avskyr att sitta trångt tillsammans med en massa andra människor (hatar tåg och bussar också). Det är tur att jag inte har något behov av Tinder för jag skulle kanske vara den enda där som inte uppger resor som intresse. Nej jag reser hellre via nätet och böcker.

Likförbaskat sitter jag här, på ett flygplan på väg från Bryssel till Arlanda. I jobbet måste jag resa och då gör jag så klart det. Jag knorrar inte ens i tanken då det inte gör något av resandet speciellt mycket enklare. Det fina i kråksången var att Leuven bjöd på fantastiska musslor och ett par riktigt trevliga öl.

Tillbaka till maten nu Anders, du skulle prata om kreolska fiskpaket

Kreolska fiskpaket var det ja… Det här är enkel mat men rätt så rena smaker. Ingen konst som helst att svänga ihop på lite drygt en halvtimma men ändå både lyxigt och förbannat gott. Det kan finnas en elegans i det rustika tycker jag. Lite som en fransk löksoppa, kalops gjord efter bästa förmåga eller en burmesisk curry med en vulgär mängd kryddor. Allt är rustikt på sitt sätt och lägger man sin själ i tillagningen så skiner maten. Det där märker nog egentligen alla.

Här kan du använda lite vad du vill, allt från torskblock till hälleflundra, hummer eller frysta räkor. Självklart påverkar det smaken och känslan vad du väljer för råvaror men jag vågar påstå att du faktiskt kan få de allra billigaste fisk- och skaldjurssorterna att stråla med den här tillagningen.

Slutligen måste jag bara kommentera att jag fan inte riktigt vet skillnaden mellan kreolsk och cajunsk mat. Mellan folken känner jag så klart till skillnaden men maten känns som att den går i varandra väldigt mycket. Visst, det kreolska köket är lite ”finare” och vissa rätter har en tydlig adress. Men sån här mat då? De här fiskpaketen? Är de verkligen kreolska? Vet ni att jag döpte receptet till ’kreolska fiskpaket’ eftersom det ramlar ur munnen lättare än ’cajunska fiskpaket’. Så det så.

Den kreolska kryddblandningen som ska användas gör jag på det här sättet, men det finns många andra sätt och det finns också färdiga kryddblandning för cajun och kreol att köpa.

Ingredienser

4 portioner

Fiskpaket

600 g lax (eller annan fisk)
8 pilgrimsmusslor
500 g potatis, gärna amandine
2 majskolvar
2 chorizo (egentligen är det ännu godare med amerikansk andouille men den är så svår att hitta i Sverige)
1 zucchini
2 msk kreolsk kryddblandning
100 g smör
lite hackad persilja
4 citronklyftor

Sås

2 dl gräddfil
2 dl majonnäs
0,5 dl Heinz chilisås
1 msk valfri senap (jag körde med amerikansk gul senap)
1 msk nyriven pepparrot
1 tsk kreolsk kryddblandning
1 dl hackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar och ställ sedan in den i kylen medan du fixar fiskpaketen.
  2. Koka potatis med skalen på i 10 minuter. Skär den i lagom bitar för en tugga.
  3. Om du använder färsk och inte förkokt majs så kokar du den i fem minuter. Skär sedan upp majsen i 2-3 tjocka bitar.
  4. Skär laxen i stora tärningar, stek korven och skär upp den i slantar, skär zucchinin i halvmånar och smält smöret.
  5. Blanda ihop lax, pilgrimsmusslor, korvslantar, potatis, majs, zucchini, kryddor och det smälta smöret i en skål. Salta och peppra. Fördela sedan i fyra foliepaket och lägg in i ugnen på 200°C i 20 minuter.
  6. Öppna foliepaketen, strö över lite persilja, lägg på en klyfta citron och ställ dit en lite skål med sås. Avnjuts till en god öl.