Search
Generic filters
Exact matches only

Thailändska biffar av räkor och fläsk

0
Delningar
MAT

Thailändska biffar av räkor och fläsk

Solen sken en stund, en kompis drömde mig bort på vårutflykt, och här sitter jag nu och längtar efter vår och sommar så det svider i hjärtat. Allt blir så mycket enklare att hantera då. Kläder, vägen till jobbet, maten – även jag.

Sommartid grillar jag gärna asiatiskt och serverar kött, skaldjur och annat med färska örter i ett salladsblad. Bladet funkar lite som ett tortillabröd, nåt ätbart att hålla maten med, bara att skyffla in det hela i munnen. Som med detta kinesiska sidfläsk i salladsblad, samma koncept.

Thailändska biffar är en enkel liten rätt som är lätt att variera. Helst ska man slänga biffarna på grillen och plocka örterna direkt i sin lilla trädgård men det är ju februari så… hey, kompromisser. Gott blir det i vilket fall. Och snabbt och enkelt dessutom, också en poäng ibland.

Ingredienser

4 portioner som förrätt eller del av en middag

150 g råa räkor, hackade
150 g fläskfärs, gärna fet
1 stjälk citrongräs, finskivad sen hackad
1 tsk ingefära, finriven
1 dl vattenkastanjer, ganska fint hackade
1 salladslök, finhackad
1,5 tsk majsstärkelse (maizena) eller potatismjöl
1 tsk fisksås
1 nypa socker, gärna rivet palmsocker
Några drag med svartpepparkvarnen

Sås

1 msk fisksås
1 1/2 msk risvinäger
1 msk socker, gärna rivet palmsocker
1 finhackad röd chili, hetta efter smak
1/2 dl vatten

Till servering

Isbergssallad eller annan sallad
Färska örter som koriander, mynta, thaibasilika, shiso, dill

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
  2. Ta bort de grövre ytterbladen från citrongräset. Använd sen den undre vita och ljusa delen. Håll i den övre mörka och krossa den nedre delen av stjälken med baksidan av kniven, men så att den fortfarande händer ihop. K.rossandet frigör en massa smak. Skiva stjälken tunt och finhacka sen.
  3. Blanda fläskfärs, fint hackade råa räkor och resten av ingredienserna i en bunke. Majsstärkelsen och sockret kan med fördel pudras över istället för att hällas på ett ställe så att det mer säkert fördelas i hela färsen. Rör om ordentligt så att allt blir väl blandat.
  4. Forma till ganska små biffar och stek i olja i het panna. Eller grilla! Biffarna ska vara lite drygt en köttbulle i storlek men lätt tillplattad. Jag provsteker alltid en liten bit färs först för att testa smaksättningen. Sen justerar jag med mer salt eller vad jag nu saknar.
  5. Servera biffarna i en bit salladsblad och lägg över några färska örter efter smak. Droppa över lite sås. Enklast är ju om var och en plockar ihop sitt efter hand, men det går så klart att förbereda till alla också.