Search
Generic filters
Exact matches only

Prålig champagne med hibiskus

0
Delningar
MAT

Prålig champagne med hibiskus

Jag såg solen idag och jag gjorde det mesta av den! Jag drack champagne ute på trädäcket, invid de smältande snöhögarna. Visst är det så att champagne är som godast och lyxigast när man dricker den vid ”fel” tillfälle? På nyårsafton, en romantisk middag eller som inledning på en femtioårsfest hör den liksom till, men en tidig eftermiddag eller grå tisdagskväll får den en extra pärlande dekadent lyster.

Dekadens var det. Att ta sig friheten att smaksätta en riktigt fin champagne får väl räknas som ett ganska dekadent tilltag? I synnerhet när man tar ut svängarna med pråligt bordellröd blommighet.

Hibiskus fick både smaksätta och färga min champagne idag. Ingen blyg viol inte! Hibiskus är pråligt storblommig och vacker som en cancan-klänning och drinken blir därefter, kraftigt röd. Smaken däremot är mer förfinad. Syrlig, lätt fruktig, blommig. Känslan är en aning som mörka syrliga körsbär. Hur kraftig smak och sötma reglerar man lätt med mer eller mindre hibiskussirap.

Hibiskusblommor brukar faktiskt vara ganska lätta att få tag på. De säljs torkade att göra te av och finns i både orientaliska butiker, hälsokostbutiker och helt vanliga matbutiker. Ofta hittar man dem bland teerna. De torkade blommorna är väldigt enkla att använda, egentligen bara att hälla på kokande vatten så får man ett kraftigt rött syrligt te. Kyl och tillsätt socker och det blir som en saft. Eller gör som här, koka en smaksatt sockerlag.

En annan drink med champagne är denna guldkant royale. Eller är det pråligheten du vill åt? I så fall kanske en baby freeze eller en octomom är alkoholtillskottet för dig? Skål!

Ingredienser

Champagne, helst svindyr för maximum decadence

Hibiskussirap

1 dl socker
1,5 dl vatten
1/2 dl torkade hibiskusblommor

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten och låt det koka kanske tio minuter. Tillsätt torkade hibiskusblommor och låt det koka ihop ett par minuter. Låt svalna med blommorna i och sila sen. Förvara svalt, ännu hellre kallt.
  2. Häll en tesked hibiskussirap eller två i champagneglas. Exakt mängd beror bara på vad du tycker är gott. Fyll upp med champagne. That´s it!
  3. Om du har blommande hibiskus så kan du gärna dekorera med en blomma.