Search
Generic filters
Exact matches only

Nyponsoppa för vuxna

1
Delningar
MAT

Nyponsoppa för vuxna

Som folk går och snorar och hostar och kraxar och är allmänt förkylningsäckliga just nu! Jag vill ju bara bädda ner er alla och ta hand om er. Uppfluffade kuddar i soffan, nån spännande film, nyponsoppa med mandelbiskvier och grädde. Så där som när man var barn.

Nypon tycker jag är skamligt bortglömt. Det är en del av det svenska kulturarvet, en smak många känner igen som duger till så mycket mer än bara nyponsoppa. Nyponkompott, nyponchutney, nyponglass, inlagda nypon som i detta recept på lättrökt ren med blomkålssvamp, i pilaff, i glaze till fläsk, i alla möjliga maträtter där ett sötsurt inslag piggar upp. Och i drinkar så klart.

Nyponlikör

Den här drinken på nyponlikör och lite annat är så himla vacker! Det känns som något man som vuxen kan bli bjuden på hos sin gamla mamma eller mormor. Vi har båda vuxit upp, och det har även nyponsoppan.

Den nyponlikör jag använder i drinken har jag gjort själv. Årets flaska är inte riktigt klar än och för er som ännu inte gjort är det nog väl sent påkommet att köra igång nu. Men jag måste bara blogga detta ändå, och sen påminner jag er i slutet av kommande sommar, och då även med recept på själva likören.

Mer eller mindre samarbetsvillig grädde

Det enda som är lite knivigt med drinken, utöver att ha tillgång till nyponlikör, är att få det eländes gräddlagret på plats. Jag har gjort sånt här förut men jag klantade ändå till det första gången jag försökte göra drinken för att ta snyggfoton. Men sen så! Det gäller bara att först skaka grädden lite men inte så pass att den vispas, att ta det fasligt lugnt och långsamt med hällandet, och att hälla grädden över en sked precis ovan ytan på drinken så att grädden liksom mellanlandar. Och så kanske lite övning behövs. (Tusen tack till fantastiska Emelie Bernstrup / @vendicti för tips!)

Men minns ni barndomens nyponsoppa? Den såg ju faktiskt ut som mitt misslyckade första försök till skiktad drink. Denna drink blir utmärkt bra även om just gräddbiten inte vill sig. Kanske blir den tom ännu mer nostalgisnygg? Bara man hävdar att det var menat så.

Ingredienser

4 cl nyponlikör
2 cl cognac
1 stänk amaretto
Några droppar citron
2 cl ovispad grädde, lätt skakad

Gör så här

  1. Blanda likör, cognac, ett stänk amaretto och några droppar citron i en shaker.
  2. Skaka med en massa is och sila över i ett vackert glas. Ju vidare desto svårare att hälla på grädden.
  3. Skaka grädden lätt.
  4. Med hjälp av en sked sked som mellanlandningsplats, häll väldigt försiktigt över grädden så att den lägger sig i ett vackert mjukvitt skikt ovanpå nypondrinken. Det är lite bökigt de första gångerna, men drinken blir ärligt talat lika god och faktiskt väldigt nostalgisnygg om du misslyckas. Kanske blir den tom snyggare?
  5. Servera med saltrostade mandlar.