Search
Generic filters
Exact matches only

Potatisens dag! Men de andra 364 då?

0
Delningar
PRAT

Potatisens dag! Men de andra 364 då?

Den 26 oktober är det potatisens dag. Värt att uppmärksamma så klart! Men alla de andra dagarna på året då, hur mycket tänker vi på potatisen då?

Det är lite märkligt att Sverige som är ett sånt potatisland inte ger potatisen mer kärlek och genuin uppmärksamhet. Vi behandlar den som en småtrist men underbart snäll och pålitlig make som vi vet finns där, och som vi därför inte ger någon direkt uppvaktning eller riktigt begriper att uppskatta efter förtjänst.

Potatisen förtjänar bättre! Den är inte bara ett bihang, en ointressant stärkelseklump som drygar ut den egentliga maten.

Det är väl främst två områden där vi kunde rycka upp oss. Det ena är att upptäcka alla olika sorter som finns med olika egenskaper. Vita, gula, röda, blå. Fasta och mjöliga. Och så alla dessa smaker! Smörig, nötig, kastanj, kronärtskocka… Sorter som amandine, mandelpotatis och chérie… Det finns jättemånga varianter, om än bara ett fåtal i vanliga matvarubutiker. (Hallå butikerna, fortsätt på inslaget spår men öka!) Men för den som odlar själv finns ju hur mycket som helst att upptäcka.

Det andra är att det finns så många olika sätt att tillaga potatis. Kokt, stekt, friterad så klart, men utöver de grundläggande tillagningsmetoderna är potatis en fantastisk ingrediens i många rätter. Nedan finns de recept vi bloggat hittills, där potatis är betydligt mer än ett bihang. Plus bästa sättet att göra pommes!