Search
Generic filters
Exact matches only

Sensomrig potatis med rökt saltägg och smör

1
Delningar
MAT

Sensomrig potatis med rökt saltägg och smör

Jag har skrivit lite om saltägg förut i det här inlägget, räkor i sås på saltägg. Saltägg är ett asiatiskt påfund, en konserveringsmetod för ägg helt enkelt, som ger lustiga hårda äggulor som man sen använder som smaksättning till lite allt möjligt, i bakverk, till såser, tom i glass! Det ger en väldigt fyllig och, surprise, salt smak av äggula. Väldigt populärt i stora delar av Asien om man ska döma av googleträffarna.

Det finns ett par lite mer tidskrävande om än inte särskilt bökiga sätt att göra saltägg, att låta hela ankägg ligga i salt i ett antal veckor. Oftast fuskar jag med en betydligt enklare och snabbare metod. Avigsidan är att äggulorna inte blir riktigt lika snygga, men så länge de inte måste vara dekorativa spelar det faktiskt ingen roll. Sen kan man finlira om smaken, att den hinner utvecklas och…

Det finns ett val här. I traditionella saltägg används just salt. Men man kan välja att grava också, att lägga till socker. Jag gör det ibland för fyllighet. Det här är ju inte alls något jag gör för att konservera utan det är bara smaken jag vill åt. Och ibland tycker jag den där lilla tonen av sötma tillför något extra. Men det handlar egentligen inte så mycket om smaken på äggulorna i sig, utan vad jag ska göra med dem. Ska de vara ett salt komplement till något sött eller ska de mest tillföra äggig fyllighet?

Ibland saltar eller gravar jag äggulorna bara ett par timmar och använder direkt som de är, som i blomkål med rökt smör. Andra gånger låter jag dem bli ordentligt hårda så att de går att riva. Det går också att smaksätta äggen när man ändå håller på. Kryddor som ingefära och stjärnanis, risvin, jag har testat med räkrom, bourbon… Här gav jag mig på att röka gulorna.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 rökta saltägg
1 kg potatis
100 g smör
Ett knippe hackad gräslök, salladslök eller dill
Nymald svartpeppar

Rökta saltägg

Hela äggulor
Enbart salt eller salt och socker i proportionerna 2/3 så det täcker äggulorna
Grill och rökspån

Gör så här

Rökta saltägg

 1. Separera äggulorna från vitorna. Häll salt eller sockersalt på ett fat. Lägg på äggulorna så att de är en bit ifrån varandra och inte riskerar kladda ihop. Täck med salt så att varje gula är helt omgiven.
 2. Låt stå i rumstemperatur ett par dagar. Äggulorna blir hårda och saltet blött.
 3. Skölj av gulorna försiktigt. Lägg dem på galler att torka till. Vill du inte ha röksmak kan du låta dem vara färdiga här.
 4. Lägg en liten rad av briketter eller kol längst till ena sidan i grillen, som en liten korv. Tänd i ena änden av kolkorven och vänta tills det blivit glöd. Glöden kommer sprida sig vidare utmed korven efter hand. Ifall det behövs fyllas på mer kol görs detta i eldens riktning.
 5. Lägg rikligt med spån ovanpå hela korven.
 6. Lägg äggulorna på gallret så högt upp och långt ifrån glöden som möjligt. Lägg på locket. Det är röken du vill åt, inte hettan.
 7. Låt röka under lock ungefär en timme. Äggen kommer få en lätt brunfärgad yta av röken men ska inte bli brungrillade av hetta.
 8. Låt svalna och förvara i kyl eller frys. Jag gör ofta många åt gången och förvarar därför i frysen för längre hållbarhet. Egentligen klarar de sig nog rätt bra i rumsvärme faktiskt, men ju svalare desto längre hållbarhet.

Potatisen

 1. Koka färskpotatisen.
 2. När potatisen närmar sig färdig börjar du hetta upp smöret i en panna tills det bubblar och börjar dofta. Inte alltför hög temperatur, det ska inte bli brunt utan bara få en väldigt lätt brynt smak.
 3. Låt potatisen ånga av lite och häll den sen på ett vackert serveringsfat, gärna uppvärmt.
 4. När smöret blivit sådär nötigt gott, men absolut inte hårdbrynt, eller hur du nu vill ha det faktiskt, så finriver du i tre saltägg. Det kommer att börja skumma, rör runt så under nån minut och sedan tar du smöret av spisen och slår det direkt över potatisen.
 5. Finriv den sista gulan över potatisen. Mal över lite svartpeppar och tillsätt kanske några droppar citron.
 6. Häll dill och/eller lök över potatisen. Servera direkt eller låt den bli ljummen om det är sommarvarmt och potatisen är en del av en buffé. Bara den inte blir så pass kall att smöret börjar stelna, då är det inte gott längre.
 7. Servera potatisen tillsammans som del av en huvudrätt eller på en buffé.

Några andra väldigt goda potatisrätter är