Search
Generic filters
Exact matches only

Gnocchi med strutbräken och spansk körvel

0
Delningar
MAT

Gnocchi med strutbräken och spansk körvel

När det är säsong för strutbräken (läs mer om strutbräken här) får man sno sig. Säsongen är i värsta fall så kort som en dag eller två, snabbt växer de! Men de är fasligt goda och kommer till sin rätt när de serveras på ganska enkelt vis utan för kraftig kryddning, som här med gnocchi och spansk körvel.

Gnocchi, italienska pastabollar av potatis, är egentligen jättelätta att göra. Men det som krånglar till saken är att det är svårt att ange exakta mått. Hur mycket mjöl som behövs beror till stor del på vilken potatis du fått tag på. Smaken blir godare och konsistensen bättre men mindre mjöl. Men de ska ju hålla ihop också… Hur blöt potatisen är är den viktigaste faktorn. Försök att gå på känsla. Lätt sagt, men det är vad som gäller. Fast låt dig inte avskräckas av det, för det mesta blir resultatet fantastiskt bra!

Som komplement till den fina smaken av bräken passar någon örtkrydda bra. Jag tycker spansk körvel med sin lätta lakritssmak är väldigt god, men ramslök som också är i säsong passar lika fint till. Men ramslök skulle jag i så fall hellre tillsätta precis i slutet av tillagningen. Eller välj någon annan ört du har och tycker om!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner om förrätt, 2 portioner om huvudrätt

600 g mjölig potatis
2 äggulor
1-2 dl vetemjöl, vätskeinnehållet i potatisen avgör exakt mängd
Salt till kokvattnet

200-400 g strutbräken, beror väl egentligen på hur mycket du har möjlighet att plocka.
Några ordentliga men späda blad av spansk körvel eller ett knippe ramslök, grovhackad
50 g smör
Salt

Parmesanost eller pecorino efter smak

Gör så här

Strutbräken

1. Skölj strutbräken och ta bort eventuellt brunt fnas.

2. Koka 7-8 minuter i lättsaltat vatten.

3. Häll av och spola i kallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan.

Gnocchi

1. Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisarna och baka dem hela tills de blir helt mjuka rakt igenom, ca 50 minuter.

2. Halvera och gröp ur potatisarna och pressa genom en potatispress. Låt svalna lite så att inte äggulan koagulerar när du häller i den.

3. Blanda med äggula, mjöl och salt. Sno runt med en gaffel bara liksom, ganska lätt på handen. Fös sen ihop blandningen till en klump och knåda lätt, men inte mer än att den bildar en sammanhängande deg. Dina gnocchi riskerar att bli hårda och eländiga av för mycket knådning. Gör gärna degen med mjöl i underkant först, det borde räcka. Du kan testkoka en liten bit. Om degen löses upp vid testkokningen, tillsätt mer mjöl. Eller ta i med allt mjöl på en gång och mer därtill om potatisen verkar blöt eller om du vill ta det säkra före det osäkra, det blir alldeles säkert bra ändå. Men som sagt, försök undvika för mycket knådning.

4. Dela degen i klumpar och rulla sedan ut dessa en och en till stänger av ungefär en manstummes tjocklek. Degen kan vara kladdig så använd mjöl för att den inte ska fastna.

5. Tryck till med en gaffel över stängerna för att ge dem tvärgående ränder. Skär sen stängerna i mindre bitar, ca tre cm långa. Se till att varje gnocchi blir ungefär samma storlek som de andra.

6. Koka upp ordentligt med vatten i en kastrull, salta som till pasta. Vattnet ska koka rejält så det inte kyls ned för mycket när gnoccihn hälls i. Häll i gnocchin och låt den koka några minuter tills den flyter upp och sen nån minut extra. Ta upp gnocchin med en hålslev allt eftersom den blir klar och lägg i en skål.

7. Hetta upp smöret i en het stekpanna tills det bubblar. Lägg i hackad spansk körvel. Rör runt några gånger och häll därefter i gnocchi och strutbräken. Rör runt försiktigt några gånger. Strö över lite riven parmesanost eller pecorino, rör om och ta av plattan. Smaka, salta eventuellt lätt.

8. Häll upp i skålar, servera parmesanost eller pecorino till. Dekorera gärna med några extra snygga bräkensnurror på toppen. Några drag med pepparkvarnen om du vill. Servera genast.