Search
Generic filters
Exact matches only

Strutbräken, godast och snyggast i trädgården!

1
Delningar
KÖK

Strutbräken, godast och snyggast i trädgården!

En väldigt kort tid på året är det säsong för ormbunken strutbräken, en ganska vanlig och väldigt lättodlad trädgårdsväxt. Om du har den i din trädgård, missa inte chansen att laga mat med en av de vackraste och faktiskt även godaste grönsaker som går att få tag på!

En enkel tillagning är bäst, så att man verkligen känner smaken och ser hur vackra de är. Skölj skotten och peta bort eventuellt brunt fnas. Det går lätt! Koka först i knappt tio minuter i lättsaltat vatten som du sen häller av. Därefter kan du steka dem eller ha till tempura, ramen, soppa, pickles, pasta eller bara med en klick smör och lite salt. Ett fint sätt att använda strutbräken är tillsammans med gnocci som i det här receptet, gnocchi med strutbräken och spansk körvel.

Smaken? Mild och fin med en egen karaktär, en viss likhet med kronärtskocka.

Man skördar strutbräken innan bladen hunnit rulla ut sig, skär eller bryter av så långt ner som möjligt bara. När det blir varmt brukar man inte ha många dagar på sig, det går snabbt från liten rund knorr till långt blad. De ska helst inte ha rullat ut sig mer än en och en halv dm för att smaka som bäst. Ta inte alla skott från en planta utan spara åtminstone 3-4 stycken så plantan orkar leva vidare.

Vacker nyskördad strutbräken

Det gäller att du vet att det är just strutbräken du har eftersom många andra ormbunkar innehåller ämnen som inte är bra att få i sig. Tack och lov är strutbräken lätt att identifiera då den inte har sina sporer på undersidan av bladen, utan på något som kallas sporangieblad som sitter som en upprättstående kvast i mitten på plantan, först grön och sen brun. Titta på bilderna på wikipediasidan (länken ovan) så är det ätt att förstå även om man inte kan det minsta om växter. På bilden bryter årets skott fram bland fjolårets sporangieblad så att de gamla viks åt sidan.

För mer vildväxande mat, läs gärna på denna samlingssida med runt fyrtiotalet inlägg med recept. Och fler fylls ständigt på!