Search
Generic filters
Exact matches only

Salsa på nypon och ost

0
Delningar
MAT

Salsa på nypon och ost

Jag tänkte göra den här salsan och lyckades faktiskt hitta trädtomater/tamarillos. Men de kostade en tjuga styck och var rätt sorgliga i kvalitet, skrumpna vid skaftet. Det avgjorde saken. Just nu är det säsong för nypon och tomater i Sverige, inte för tamarillos. Jag plockade en näve nypon istället. Svarta nypon, eftersom ett snår råkar växa nära där jag bor. Så jag gjorde en salsa på nypon istället för nån småtrist inskeppad jungelfrukt.

Svarta nypon

Det finns så många olika sätt att göra salsa. Det här är ett av dem, med inspiration från Peru. Frukt, ordentlig hetta men kokt så att hettan liksom mjuknar. Mixad intill slät och sen en klutt ost i också för mild krämighet, vilket nästan behövs om man använder ordentligt mycket het rocoto. Och jordnötter!

Och så örter så klart, typiskt peruanskt. Jag förstår ju att inte alla odlar huacatay/tagetes minuta hemma, men jag tycker att alla med en trädgård borde. En så himla lättskött snygg växt som dessutom håller efter nematoder och annat otyg. Och är en fin aromatisk krydda. Men även fast jag gillar den så är det bara att utesluta och ha i lite mer koriander och kanske även mynta istället. Lite dragon också borde kunna komplettera de övriga örterna. Eller kanske oregano?

Ingredienserna får mjukna i pannan innan de ska mixas

Salsa på nypon och ost passar fint till lite all möjlig peruansk mat, och jag äter den gärna till cassava fries eller patacones.

Ingredienser

2 schalottenlök
3 färska chili, helst aji mirasol/amarillo eller rocoto
2 msk matolja
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1,5 dl mogna nypon, gärna svarta
7 söta körsbärstomater
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 kvist slätbladig persilja
5 blad culantro eller 2-3 kvistar koriander
1 blad huacatay/tagetes minuta
1/2 dl rostade jordnötter
50-100 gram vitost
Lime efter smak
Salt efter smak

Gör så här

  1. Halvera eller kvarta nyponen och gröp ur fröna med en sked. Putsa bort blomrester och annat fnas. Är nyponen hårda? Koka i buljongen i några minuter. Det tar olika lång tid beroende på hur hårda nyponen är. Är de helt mosigt mjuka behövs inte förkokning. Häll av buljongen men spar den till senare!
  2. Stek lök, färsk chili, vitlök, paprika, tomat och förkokta nypon försiktigt på medelvärme. När det hela mjuknat efter kanske tio minuter, häll över i en skål.
  3. Tillsätt örter och rostade jordnötter. Mixa och späd med lite buljong efter hand. När det blivit en slät röra, tillsätt osten. Först den mindre mängden, sen mer om du tycker det passar. Jag använde den större mängden denna gång. Fortsätt mixa och späd med buljong till önskad konsistens. Jag vill ha salsan slät och ganska krämig. Smaka av med salt, lime och eventuellt socker. Smaken varierar ordentligt mellan nypon beroende på sort och mognad, så sötma och syra behöver justeras utifrån hur de nypon du använder smakar.
  4. Servera till vad som helst där en krämig salsa passar. Till tacos och liknande, till patacones eller andra chips, till majskolv, till kött… Komplettera gärna med nån syrlig rå salsa med lök t ex salsa criolla eller koriandersalsa.

Nyponsalsa med patacones