Search
Generic filters
Exact matches only

Mexikansk polenta

0
Delningar
MAT

Mexikansk polenta

mexikansk polenta

Ibland blir ett misslyckande synnerligen lyckat. Jag skulle göra mexikanskt cornbread för ett par veckor sedan men valde fel mjöl och fick istället mexikansk polenta. Faktum är att det nog var mycket bättre då jag kan tycka att cornbread är lite trist. Förresten, skulle du vilja laga cornbread istället så kan ni kolla in det här receptet, det är visserligen den mer amerikanska varianten men man kan ju alltid kasta ner andra grejer också.

Tillbaks till mexikansk polenta igen… Det här är ett utmärkt tillbehör till grytor, salsor, bönröror med mera. Enkelt att laga och dessutom funkar det fint i frysen. Det bör kanske också påpekas att det kanske inte finns något som heter mexikansk polenta eller att det verkligen är något och att det fanimej inte alls lagas så här. Det skiter jag i högaktningsfullt. Det smakar mexikanskt i alla fall.

En annan fin grej med polenta är att det går att göra glutenfritt utan att man tummar på smaken. Det är fan inte ofta och som glutenintolerant älskar jag att hitta såna recept. Är ni inte glutenintoleranta så ska ni givetvis använda vetemjöl men jag använder glutenfri mjölmix.

Jag tänker inte orda mer om det utan kastar mig direkt över receptet.

Ingredienser

2,5 dl polentamjöl (gärna mellangrovt)
2 dl mjöl, funkar finfint med glutenfri mjölmix
2 msk råsocker
1 tsk salt
2,5 dl yoghurt (jag körde med turkisk)
2 ägg
1 dl majsolja
1 liten burk konserverad majs
2 salladslökar, hackade
2 jalapenos, urkärnade och hackade
2 dl riven cheddar

Gör så här

Blanda ihop de torra ingredienserna (mjöl, socker och salt) i en bunke.

Vispa i en annan bunke yoghurt, olja och ägg och rör sedan ner det bland de torra ingredienserna. Rör nu ordentligt.

Rör sedan ner majs, salladslök, jalapeno och ost.

Använd en ugnsform som är typ 5-6 kvadratdecimeter stor (vet du inte hur du ska räkna ut det så skicka ett meddelande så kan jag tipsa om lämplig mellanstadiemattebok). Lägg i ett smörpapper och smörj det ordentligt med olja.

Grädda på 200°C i ugnen i 35-40 minuter. Känns så den har stenat innan du tar ut den.

Låt svalna ordentligt och ta sedan upp den ur formen och skär upp i bitar. Du kan värma bitarna senare om du vill.