Search
Generic filters
Exact matches only

Salsa criolla med havtorn

0
Delningar
MAT

Salsa criolla med havtorn

Salsa criolla är ett återkommande tillbehör hos mig (salsa criolla, salsa criolla med culantro och lime). Det är en enkel salsa som kompletterar och piggar upp det mesta. Rå lök, hetta och syrlighet plus nån krydda är grundkonceptet som jag varierar beroende på vilken mat jag lagar det till och vilka råvaror som finns tillgängliga. Den här gången blev det salsa criolla med havtorn eftersom havtorn är i säsong just nu.

Havtorn har en nästan tropisk smak liknande passionsfrukt. De är svårplockade små rackare, sitter fast på grenarna som orange fästingar redo att explodera mellan fingrarna. Men de är goda och väl värda besväret. När jag använder små mängder i mat pressar jag bären i en sil med hjälp av baksidan av en sked, och använder den klarorange juicen.

Havtorn vid kusten

Trots att salsa criolla innehåller så få ingredienser finns ändå stora möjligheter till variation. Olika sorters lök, chili, örter och så vad man väljer att använda för att ge syran. Vinäger, citrusfrukter, grönsaker som rabarber och olika frukter kan ge väldigt olika karaktär utan att släppa grundkonceptet.

Salsa criolla med havtorn passar bra till lite allt möjligt, men särskilt till grillad fisk, kyckling (t ex colombiansk sudado) och skaldjur. Det är också gott till patacones.

Ingredienser

2 schalottenlökar
2 msk pressad havtorn
1 färsk chili, t ex peruansk gul chili eller habanero (Jag använde en habanero dulce och en del av en het orange habanero)
1 nypa malen spiskummin
1 msk hackad koriander eller culantro
Salt och socker efter smak
2 tsk majsolja eller olivolja

Salt till blötläggningsvatten

Gör så här

  1. Skär löken i strimlor på längden. Skär av botten först, rotsidan av löken alltså, så strimlorna inte sitter fast i varandra. Den känns mildare när den skärs på längden än på tvären, plus att det ser ut som det ska då.
  2. Lägg löken i en skål med lättsaltat vatten. Låt stå en kvart. Skölj löken. Upprepa proceduren en gång. Låt sen rinna av.
  3. Skär bort fäste och innanmäte från chilifrukten och skär den sen i tunna tändsticksstavar. Strimla culantron fint eller hacka koriandern.
  4. Blanda övriga ingredienser i en skål och blanda sen i löken. Smaka av och justera syra, sötma, hetta, sälta. Låt sen stå en timme innan servering. Servera med t ex grillad fisk eller patacones eller vilken mat som helst nästan.

Salsa criolla med havtorn passar fint till patacones, friterade matbananer