Search
Generic filters
Exact matches only

Ostron med chimichurri på passionsfrukt

0
Delningar
MAT

Ostron med chimichurri på passionsfrukt

ostron

Vardagsostron! Det borde vi få att trenda va? Två gånger är en vana och förra torsdagen piggade jag ju upp med dessa med aguachile. Ärtsoppa är jättegott och så men det är på allvar inte det som bäst signalerar lyxigt avbrott i vardagen. Det gör däremot ostron med chimichurri på passionsfrukt.

Min ena dotter är fortfarande förkyld och lite ynklig. Sådär att jag hellre lägger tid och ork på att fixa te, läsa för henne och försöka förgylla livet bäst det går än att dra igång ambitiösa matprojekt. I torsdags önskade hon sig ostron och skagenröra. Jag köpte båda och bara piffade till dem lite. Passionsfruktschimichurri till ostron och lite wasabi i skagen på minimackor, och serverade sen det och lite annat på en bricka i ett hett bad. (Wasabiskagen matchade ostron med passionsfrukt förvånanade bra!) Själv satt jag bredvid och åt och läste högt för henne ur Legend-trilogin av Marie Lu.

Middag i badet

Enkel och lyxig snabbmat

Ostron är så himla bra lyxig snabbmat! Och om man inte köper en massa av de allra mest exklusiva svider kortet inte värre än en ogenomtänkt middag på nån medioker hamburgerkedja. Plus man måste ju inte alltid dundra på med ett dussin heller. Och ostron hemma är inte alls så bökigt som man kan tro, faktiskt inte! Ändå pratar jag med en massa som inte vågar sig på det. Men det är bara att göra! Och sen träna lite, varje torsdag t ex. För att äta ostron hemma behöver du inte mer än detta:

  • En bra fiskhandlare så du vet att du får fina ostron
  • En bra kniv
  • Slänga eventuella tveksamma!
  • Nåt enkelt tillbehör, citron räcker fint men mer är lätt och kul

Ostron öppnas lätt med en bra kniv

Att öppna ostron

Håll ostronet med skalskarven horisontell hela tiden, så inte ostron och vätska rinner ur vid öppning. Man lirkar in kniven från sidan mellan skalhalvorna, försiktigt så man inte skär sig, och skär av muskeln som håller ihop skalen. Efter några försök lär man sig var den sitter. Det märks direkt när muskeln är av, överskalet sitter inte hårt fast längre. Sen är det bara att ta av det övre skalet och peta bort eventuella små skalflisor. När övre skalet är av skär man loss den lilla muskeln som hållit ihop skalen även från den undre skalhalvan. Men inget ska tas bort, det är bara för att underlätta ätning. Kolla nån youtubefilm om du är osäker!

Tveksamma ostron är de som inte är ordentligt stängda, som luktar skumt snarare än friskt av hav eller på annat vis inte verkar bra. Trasiga ostron går också bort. Bara släng i så fall, det är inte värt det att chansa. Jag har förresten ätit en vansinnig massa ostron och aldrig blivit sjuk. Så detta är inget att änglas över.

En skål med chimichurri på passionsfrukt

Bra matchning!

Jag valde förresten Krystale igen, mitt favvoostron just nu. De smakade gott med chimichurri på passionsfrukt, en variant av denna jag annars serverar till stekt eller grillad fisk. Passionsfrukt matchar verkligen smaken av ostron förvånanade bra. Liksom skagen med wasabi visade sig vara ett fint komplement till ostron, där dillen och koriandern samsades lika fint som passionsfrukten gjorde med wasabin.

Provsmakning på balkongen innan badet

Hitta fler recept på lyxig lätt snabbmat på Feeders samlingssida för rawfood.

Ingredienser

12 ostron (plus minst ett provsmakningsostron till kocken!)

Chimichurri på passionsfrukt

1 dl passionsfrukt, fryst går bra
Eventuellt juice av lime
En liten bit habanero eller annan färsk fruktig chili
2-3 kvistar koriander eller några blad culantro
1 kvist bladspersilja
5-6 strån gräslök
1 msk olivolja
Eventuellt socker efter smak

Hur mycket är ”en kvist” då? Svårt att säga, mina örter är uteodlade, kraftiga och smakrika. Plus jag ids inte mäta när jag gör sånt här. Men kanske en msk hackade blad? Eller egentligen så mycket du själv tycker blir gott. Se bilden ovan för ungefär vilket resultat du är ute efter.

Gör så här

  1. Man kan passera passionsfrukten om man vill. Jag gjorde inte det, dels pga är latmask en jäkla torsdag, dels eftersom jag faktiskt tycker de små kärnorna är snygga och trevliga.
  2. Plocka örterna av kvistarna så bara fina blad är kvar. Hacka örter och lök, inte allför fint. Hacka habaneron fint. Provsmaka den och försök bedöma hur mycket du vågar ha i. Titta på bilderna ovan, jag har inte i några stora mängder men det är ju en smaksak. Och du ska ju inte heller dränka ostronet i chimichurrin.
  3. Blanda med passionsfrukt, hackade örter och olivolja. Ha i lite mindre habanero än du tror du behöver. Smaka av och justera. Om passionsfrukten är väldigt syrlig kan du behöva balansera upp den med socker. Om den är alltför söt, pressa i lime efter smak. Vill du använda detta till annat än ostron behövs några korn salt, men eftersom ostron är salta behövs det inte till dem.
  4. Häll en liten sked chimichurri i ostronen vid servering. Ställ gärna fram en skål så var och en får ta själva efter smak. Och servera gärna lime till att pressa i för den som önskar. Och som alltid, gärna nån sorts bröd, friterade tortillabröd, patacones eller liknande kraprigt men inte alltför salt till.

Ostron med chimichurri på passionsfrukt