Search
Generic filters
Exact matches only

Ostron aguachile med äpple

0
Delningar
MAT

Ostron aguachile med äpple

En alldeles vanlig torsdag. Ungarna är förkylda, den ena mer än den andra. Jag är småtrött. Men solen skiner och läget känns ändå trivsamt nog att vara värt att förgylla. För visst är det på en vanlig tråkdag den där extra guldkanten gör mest nytta? På en tisdag smakar finchampagnen lyxigare än på nyårsafton där den liksom är förväntad och bara smälter in i all annan festlighet. Och några oväntade ostron får en torsdagkväll att kännas nästan som fest. Det behövs inte ens så många.

Oplanerat och oväntat bra

Det var inte planerat. Jag hade ett ärende på stan och pinnade förbi fiskaffären efteråt, förutsättningslöst. Ostron kanske? Jodå, de hade flera fina inne. De hade mandelmusslor också och såna har jag annars bara ätit i Frankrike. Jag gick därifrån nöjd med en påse mandelmusslor och ostron, krystale.

Ostronöppning

När jag kom hem var nioåringen vissen och inte intresserad. Elvaåringen var inte heller så entusiastisk men ville smaka ändå. ”Det var jättegott! Kan jag få mer?” Det blev verkligen en oväntat fin eftermiddag.

Med riktigt fina ostron tycker jag det är synd att råka dölja smaken. Jag vill att det ska smaka ordentligt av ostron och bara ett enkelt tillbehör som förhöjer. Ofta nöjer jag mig faktiskt med citron eller rödvinsvinäger och schalottenlök, och så nåt gott att dricka till då. Andra gånger kan det vara kul att ta ut svängarna lite mer.

Min elvaåring med ett ostron i kvällssolen

En trött torsdag mår bra av extra färg och smak men ett minimum av ansträngning. Ostron aguachile! Det är lite som ceviche, men ändå inte. En grön hetsyrlig örtig dressing som enkelt mixas ihop. Sen lite finhackad lök på bara. Jag har tidigare bloggat en variant av aguachile med tonfisk.

Jag lade till höstkänsla i form av en bit aromatiskt äpple som jag pallade under min kvällspromenad härom dagen. Till fest hade jag möjligen dekorerat med nåt snyggt korianderblad också och kanske även några gurktärningar. Tortillachips till, nyfriterade om orken tillåter. Eller bröd. Och väldigt gärna väldigt bra sällskap.

Ostron med god smaksättning, mitt bästa sällskap och kvällssol

Mer enkel vardagslyx från havet

Ingredienser

Till 12 ostron

1 färsk het jalapeno
5 cm gurka
Ett par klyftor aromatiskt äpple
En kvist koriander eller två
1-2 lime, juicen
1 schalottenlök, finhackad
Salt efter smak

Gör så här

Ta kärnhuset ur jalapenon och skär bort kärnhus och skal från äppelbitarna. Mixa jalapeno, gurka. äpple, koriander, lime och salt ordentligt. Smaka av. Mer lime, hetta, koriander, salt? Justera efter smak. Dressingen ska vara het och smakrik och användas i ganska små mängder till dina ostron, kanske en knapp tesked beroende på hur stora ostron. Tänk på att ostron redan är salta i sig själva. Det är viktigt att det finns minst ett extra ostron till kocken. För provsmakning alltså.

Servera dina ostron öppnade med nån sked dressing och några bitar lök i. Smaksättningen ska förhöja dina goda ostron, absolut inte kamouflera dem. Ställ gärna fram en liten skål med resten av dressingen och en med mer lök så att var och en kan ha på mer om de vill. Nyfriterade tortillachips är goda till, även annat gott bröd.

Sugen på mer?

Och följ oss gärna på instagram! Mer mat och en massa prat.