Search
Generic filters
Exact matches only

Sjöborrar

1
Delningar
KÖK

Sjöborrar

Det enda som är svårt med sjöborrar är att hitta dem i Sverige. Eller åtminstone att hitta färska fina exemplar som inte bara är tänkta att vara kul dekoration i fiskdisken. Det är vinterhalvåret, en ambitiös fiskhandlare och tur som gäller för den saken. Kanske inte så lätt att planera, men om du råkar hitta så KÖP!! Eller så kan du be fiskhandlaren ta in.

Pigga sjöborrar med frisk smak

Sjöborre har en smältande silkeslen konsistens och en frisk ganska söt nötig smak av hav. Men det smakar inte alls fiskigt. Det är bara de gulorange könskörtlarna man använder, de som ser ut nästan som såna där mandarinklyftor på burk. Yes, I tell it like it is. Det är inte rom.

Könskörtlar från sjöborre

Så hur hanterar man dem då? Först och främst: Det är jättelätt! Det man vill börja med, helst redan i affären faktiskt, är att kolla så att de lever. Det gör man genom att se att de rör försiktigt på piggarna. De springer ju inte omkring direkt så man kan behöva ha lite tålamod, låta borrarna vara i fred medan man tittar efter. Alldeles nydöd går faktiskt också bra, att de rörde på sig nyss alltså men sen lagt av. Det kan ibland vara svårt att avgöra när de legat kallt ett tag och är slöa, men säkra tecken på stendöd och låt bli är:

  • Ser alldeles insjunken ut vid munänden
  • Misstänkt lätt (det vatten som brukar finnas inuti har runnit ut)
  • Luktar illa

När man köpt sjöborrar ska de försvaras på is eller i kylskåp och inte lufttätt. De ska dessutom helst förvaras med munsidan nedåt.

Hur äter man en taggig boll?

I videon visar jag hur man öppnar dem. Det är inte alls svårt. Man klipper upp dem från bottensidan där munnen sitter och sen skopar man ur de orange könskörtlarna med en liten sked. Som små mjuka mandarinklyftor hänger de fast i skalet. Skölj det goda orange genom att hålla det i handen och sänka ner i en skål med kallt vatten och sno runt lite. Skalen kan man skölja ordentligt och sen använda som effektfulla behållare för maten.

Hur lagar man till sjöborren sen då? Antingen så äter man den direkt som den är, kanske med lite citron. Som man äter ostron ungefär. Eller så gör man gunkansushi, alltså sån där sushi som är omgiven av lite nori, sjögräspapper, så att lösa godsaker som rom och liknande ska hålla sig kvar ovanpå sushibiten. Eller så använder man det som smaksättare i risotto, pastarätter, äggröra, soppa mm. Här finns Feeders alla rätter med sjöborre.

De passar bäst i enkla såsiga rätter. Ett bra sätt att göra det mesta av borrarna dessutom, lite räcker långt. Det smakar förvånande lyxigt och vällagat, även om man gjort nästan ingenting med rätten. Som med färsk tryffel!

Sjöborre