Search
Generic filters
Exact matches only

Spaghetti med sjöborrar

0
Delningar
MAT

Spaghetti med sjöborrar

När jag väl fick tag på sjöborrar köpte jag på mig så många jag kunde. Frukost, lunch, mellis, middag! Spaghetti med sjöborrar blev inte oväntat en väldigt lyckad variant. Det är en så självklar rätt, rakt på sak och enkel i alla bemärkelser. Lite som när man har färsk tryffel är det ju den lyxiga smaksättaren som ska glänsa, resten är mest en galge att hänga upp den på. Hade jag orkat hade jag gjort färsk pasta, jag tycker det blir godast så. Men nä.

Jag har skrivit lite om sjöborrar i det här inlägget om risotto på sjöborre så jag tänker inte upprepa mig om silkeslen nötighet från havet etc osv. Bara konstatera att det enda bökiga med den här rätten är att hitta färska fina sjöborrar. Det är väl vinterhalvåret, en ambitiös fiskhandlare och tur som gäller för den saken är jag rädd.

Könskörtlar från sjöborre

Passande med en så lyxig råvara som sjöborrar här förresten. Precis innan jag lagade rätten så hade jag varit på husvisning. Ett trevligt litet hus men sex jäkla miljoner gick det för. En fin men högst ordinär stereoyp töntvilla i Uppsala. Inte en herrgård. Prisläget är ju som det är, uppenbarligen, men det är fortfarande en väldigt massa pengar för ganska lite hus ändå. I ljuset av vad folk är beredda att lägga på bostad så tycker jag man gott kan kosta på sig en sjöborre eller två när tillfälle uppstår.

Sjöborrar

Vi har gjort förvånande lite pasta här på Feeders. Delvis är det nog eftersom Anders är glutenintolerant och måste hålla sig till glutenfritt, men sen beror det kanske på att pasta är lite av vardagsmat och vi krånglar ju gärna till det. Men jo, visst ha vi gjort några pastarätter ändå, både enkla och bökigare.

Ingredienser

2 portioner

150 g spaghetti
2-3 sjöborrar, rensade
3 msk creme fraiche
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 krm harissa eller liknande chilisås
1 dl torrt vitt vin
1 msk finhackad gräslök

Gör så här

  1. Passera sjöborren genom en finmaskig sil och blanda med creme fraiche. Du kan mixa om du vill men jag varken orkade eller behövde, sjöborren är mjuk i konsistensen.
  2. Hetta upp oljan i en panna och stek vitlöken en minut. Tillsätt harissa, lite mer eller mindre beroende på hur pass du gillar chilihetta, och stek vidare nån minut under omrörning. Häll i vinet och reducera på medeltemp tills det är nån dryg matsked kvar. Det tar några minuter bara.
  3. Koka spaghettin under tiden. När den är al dente är det dags att hala upp den med en sån där pastaslev och ha i den i stekpannan. Låt nån matsked av kokvattnet komma med. Häll över sjöborresmeten och rör runt över låg värme medan såsen blir krämig. Sjöborren koagulerar som äggulan i en carbonara. Ifall det behövs mer vätska skvätter du över nån matsked till av kokvattnet. Det ska bli såsigt men inte rinnigt.
  4. Smaka av med salt och ev mer chili. Sjöborren har en viss sälta men en nypa extra behövs nog. Jag vill inte ha rätten tokhet men lite bett är gott med det krämiga. Lassa upp pastan i värmda skålar och strö över gräslök. Tänker man längre än jag sparar man lite sjöborre att lägga ovanpå så det syns vad rätten innehåller.