Search
Generic filters
Exact matches only

Plasas, västafrikansk jordnötsgryta

1
Delningar
MAT

Plasas, västafrikansk jordnötsgryta

Plasas är en väldigt enkel gryta som äts i olika varianter i västra Afrika. Jag minns att jag fick det som barn hos en kompis vars pappa kom från Gambia. Gröna blad med lite tomat och jordnötssmör, en del kryddor och grönsaker men inte så mycket mer. Eller jo, en del har kyckling eller annat kött i. Men jag äter det helst som det är, som sidorätt till ris eller fufu och andra rätter.

Olika gröna blad används som t ex sötpotatisblad och cassavablad. Jag har ju turen att ha nära till en butik med div afrikansk mat där det går att köpa alla möjliga svårgooglade blad frysta. Det gör jag ibland av ren nyfikenhet, men jag gör ändå helst den här grytan på spenat, mangold eller målla. Blad som blad liksom, kan lika bra använda nåt likvärdigt grönt som inte flugit över halva jorden, känslan i rätten går inte förlorad av det. Tvärtom är det så grytan görs i sina ursprungsländer, av de blad som finns att tillgå lokalt, olika i olika regioner. Och i den västafrikanska Uppsalaregionen innebär det oftast spenat. Men jag väljer helst väl utvuxen spenat, de små bebisbladen smakar för lite och blir rätt meningslösa.

Mer eller mindre nödvändiga smaksättare

Som smaksättare i plasas används ofta oraffinerad palmolja. Det ger en orangeaktig färg och en väldigt speciell smak som inte är så lätt att ersätta. Samtidigt är palmolja en ytterst tveksam råvara rent etiskt. Jag har köpt nån gång och använt i bl a nkwobi, men en sort som tillverkaren bedyrar är etiskt producerad. Jag vet inte, jag hoppas det stämmer men väljer ändå helst att göra grytan på vanlig neutral matolja.

En annan smaksättare som är helt valfri och som ibland, ibland inte ingår i receptet är ground crayfish (se inlägget om jollof rice). Det går utmärkt att bara skippa eller att lägga i en liten bit böckling eller ett krm rökt paprikapulver istället.

Fler rätter med jordnötter finns på den här listan. Vi har recept på en hel del andra kul grönsaksrätter som inte är så vanliga, flera av dem veganska. Testa gärna stekt indisk tindora och indiska stekta guarbönor. Båda rätterna går fint att göra med svenska grönsaker, zucchini eller vanliga gröna bönor t ex.

Ingredienser

400 g spenat, färsk eller fryst tinad och väl avrunnen
1 gul lök
1 paprika
2-3 färska goda tomater eller drygt en halv burk
2 färska gröna chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tsk ground crayfish (Se inlägget om jollof rice), valfritt
3-4 msk jordnötssmör
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
Neutral matolja
Salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Stek hackad lök, paprika och chilifrukt och skivad vitlök i olja i fem minuter. Krydda med ground crayfish (om du använder) och svartpeppar och tillsätt tomatpuré och låt steka med en minut. Häll sen i hackad tomat och en dl vatten. Salta lätt. Låt koka under lock i tjugo minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
  2. Tillsätt spenaten och låt koka i tio minuter medan du rör då och då.
  3. Rör i jordnötssmöret och låt koka ett par minuter till. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och gärna fler rätter.