Search
Generic filters
Exact matches only

Indiska stekta guarbönor

0
Delningar
MAT

Indiska stekta guarbönor

Guarbönor äter vi ju dagligen men sällan i den här formen. Dagligen? Jodå, kolla innehållsförteckningar i färdigmat som t ex glass och ketchup, guarkärnmjöl är en vanlig konsistensgivare gjord av just guarbönor. Dock inte hela baljan utan själva fröet. Här använder jag de omogna baljorna och gör en enkel och väldigt god rätt med indisk smak.

Att jag ens kom på tanken att laga guarbönor var helt en orientaffärs förtjänst. Jag handlade, de låg där i en låda märkt cluster beans. ”Vad är nu detta?” övergår nästan per automatik i ”Köp!!!” för mig när det gäller mat. Så jag köpte, jag googlade, jag lagade.

Guarbönor, eller cluster beans som de också heter, visade sig vara alldeles enormt trevliga och goda! Väldigt fin konsistens och en god egen smak. En liten ton av bitterhet finns det som jag tycker lyfter dem över vanliga gröna bönor. Jag är väldigt förtjust i att de har en tydlig karaktär utöver behagligt blötgrönt.

Det här är en bra indisk grönsaksrätt som kompletterar en middag fint. Gröna bönor eller ärtskidor är rimligen en alldeles utmärkt ersättning. Rätten är mild men visst kan man ta i med mer chili. Servera förslagsvis med ris, naan, dal eller någon kryddig gryta som Balti curry eller chicken tikka masala. Eller till indiska kycklingvingar. Se denna lista för fler indiska rätter.

Ingredienser

400 g guarbönor / cluster beans eller annan böna eller ärtskida
2 msk neutral matolja
1 krm ajowain eller timjan (helt olika kryddor men med smakmässiga likheter)
1 krm hing / asafoetida / dyvelsträck
1/2 tsk gurkmeja
tsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk socker
1 tsk chiliflakes, jag använde en turkisk ganska mild variant
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
2 hackade tomater, valfritt
1 dl vatten
2 + 1 msk hackad färsk koriander
Salt efter smak

Jag tog avstamp i det här receptet men även en mängd andra.

Gör så här

  1. Skär skaftändar av guarbönorna och putsa bort eventuella fula bitar.
  2. Hetta upp olja i en panna. Värmen ska vara på medel. Stöt ajwainfröna grovt och häll dem i den heta oljan. (Använder du istället timjan tillsätts det senare.) När de efter några sekunder börjar dofta, tillsätt hing, gurkmeja, ingefära och vitlök i pannan. Rör runt, känn doften! Tillsätt sen socker, chiliflakes, mald koriander och spiskummin. Rör runt några sekunder, och se till att det inte bränns.
  3. Vill du så kan du tillsätta de hackade tomaterna här och steka dem ett par minuter innan nästa steg. Jag gjorde utan tomat första gången jag lagade rätten och med andra, båda blev lika goda.
  4. Tillsätt guarbönorna, salta och rör om. Tillsätt vattnet och korianderbladen och timjan ifall du använder det istället för ajowain. Lägg över ett lock och låt puttra på medelvärme eller kanske lite högre i en kvart. Rör om, tillsätt en aning mer vätska om det behövs och låt puttra ytterligare tio minuter. Bönorna ska vara mjuka och det ska inte stå vatten i pannan när de är klara. Är bönorna för blöta går det bra att höja temperaturen och steka utan lock tills vattnet ångat av.
  5. Provsmaka och justera sälta och hetta. Strö över hackad koriander och servera som en del av en indisk måltid.