Search
Generic filters
Exact matches only

Stekt tindora med het indisk kryddning

0
Delningar
MAT

Stekt tindora med het indisk kryddning

Har jag nämnt att jag tycker det är jätteroligt att prova lite ovanligare ingredienser? Nån gång kanske, eller om det framgått mellan raderna?

Tindora eller ivy gourd är en indisk gurkliknande grönsak som jag råkar på då och då i orientaliska butiker. Den är fast och trevlig i konsistensen och har väl ingen så värst utmärkande smak, och är därför utmärkt till lite kryddigare rätter. Den går bra att ersätta med fast zucchini eller liknande.

Det här är en ganska het rätt med tre sorters chili. Inga konstigheter egentligen utöver kanske hing och curryblad, två specialingredienser som inte finns i alla vanliga butiker. Jag köper dem i orientaliska butiker eller över nätet, men har faktiskt hittat även i en del välsorterade vanliga livsmedelsbutiker hos kedjorna också.

Även om specialingredienserna ger väldigt speciell och fin smak som är svår att ersätta med något annat så är de inte nödvändiga i rätten. Uteslut eller ersätt med t ex hela senapsfrön som steks i oljan. Det blir annorlunda men lika gott! Det här är en receptskiss, inget som måste följas slaviskt.

Stekt tindora är perfekt som sidorätt till indisk mat. Eftersom den har lite hetta och saknar sås kompletterar den mildare rätter som dal fint. En annan bra indisk stekt grönsaksrätt är stekta guarbönor. Här finns en sida med fler indiska rätter. Det finns även en sammanställning av Feeders vegetariska recept.

Ingredienser

300 g tindora / ivy gourd
2 msk neutral matolja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade hela chilifrukter, jag använde espelette
1 krm hing / asafoetida / dyvelsträck
1,5 msk curryblad
2 gröna chilifrukter, finhackade
1/2 tsk chiliflakes, jag använde egenodlad esplette
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
Pressad citron efter smak, jag använde en klyfta
Salt efter smak

Gör så här

  1. Skär bort eventuellt torrt fnas från ändarna och skär sen tindoran på längden i kvartar eller halvor.
  2. Hetta upp olja och tillsätt spiskummin. Stek några sekunder tills de börjar sprätta lite. Tillsätt hel chili, hing, curryblad, grön chili och rör runt. Det ska dofta men inte brännas.
  3. Tillsätt den den skurna tindoran, chilipulver, mald koriander, garam masala och gurkmeja. Pressa över lite citron och salta och rör runt.
  4. Stek under omrörning på hög värme under runt fem minuter och lägg sen på ett lock och sänk värmen till låg. Låt småputtra under lock i en kvart och rör om ett par gånger under tiden. Smaka av med salt och citron. Servera som sidorätt till en indisk middag.