Search
Generic filters
Exact matches only

Romerska kronärtskockor i vin, vitlök, oregano och mynta

1
Delningar
MAT

Romerska kronärtskockor i vin, vitlök, oregano och mynta

Ibland köper jag mat mest bara för att den är så oemotståndligt vacker. Strimmig aubergine, immig porslinsgrön pumpa, spräckliga ägg och hel silvrig fisk. Och kronärtskockor.

Tack och lov är det med mat inte sällan en tilltalande exteriör skvallrar om ett lika smakligt inre. Utom när det gäller drakfrukt förstås. Drakfrukt är en ren attrapp, som en sån där AI-sexdocka. Extra allt utseendemässigt men smaklös och själsligt tom trots en yppig prislapp. Kronärtskockor däremot, hittar man vackra exemplar så smakar de i regel också alldeles ljuvligt. Som skockorna på bilden.

Mitt absoluta favoritrecept med riktigt fin och mjäll kronärtskocka är friterade carciofi alla giudia. Och så detta recept som är precis lika gott men med en helt annan känsla. Inget av recepten är så bökigt som man kan inbilla sig, men en vass kniv bör man ha för att kunna putsa dem smidigt.

Smaksättningen i den här rätten är italienskt enkel. Ibland tillsätter jag i och för sig lite sardeller eller chili också, men mer än så brukar jag inte böka till det. Inga som helst konstigheter, bara gott. Jag tycker faktiskt att en så här fin grönsak är synd att dränka i för kraftiga och komplexa andra smaker, den är ju så god som den är.

Sugen på mer italienskt? Jodå, visst har vi på Feeders lyckats laga en del italiensk mat också och den finns här.

Ingredienser

3-4 stora kronärtskockor eller några fler mindre
2 dl torrt vitt vin
1/2 tsk salt
3 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, grovhackade
Några kvistar färsk mynta och oregano, helst ordentligt smakrik

Till servering

Extra olivolja
1 citron i skivor
Färsk mynta och oregano

Gör så här

  1. Skär till kronärtskockorna som i detta recept på friterade kronärtskockor. Skär dem i halvor och se till att du får bort fjunet som sitter inne i mitten av dem, eller låt dem vara hela om de är små.
  2. Lägg skockorna med snittytan uppåt i en ugnsform stor nog att rymma kronärtskockorna bredvid varandra.
  3. Hacka bladen från örtkryddorna och vitlöken grovt och strö dem över skockorna. Häll över vinet så att alla skockor får på sig. Blaska över olivoljan på samma vis. Salta.
  4. Täck över och ställ in i 175-gradig ugn. Baka i ungefär 50 minuter, lite beroende på storleken på skockorna. Ifall de är väldigt stora kan du vända skockorna efter ungefär två tredjedelar av tiden. Jag tycker det kan vara lättare att grädda dem jämnt så. Det ska inte bli torrt i formen, blaska över några matskedar vatten vid behov.
  5. Ta formen ur ugnen när skockorna är färdiga. Känn efter med en sticka om de är mjuka rakt igenom ifall du är osäker. Provsmaka och strö över mer salt om du tycker det behövs.
  6. Lägg på citronskivor och stör några snygga färska blad av mynta och oregano över. Häll över lite extra olivolja.