Search
Generic filters
Exact matches only

Kyckling yassa med lök och citron

0
Delningar
MAT

Kyckling yassa med lök och citron

Det här är så jäkla enkelt och gott! Kyckling yassa är en syrlig och smakrik senegalesisk rätt. Typiskt bra vardagsmat. Ingen bökig teknik, inga dyra ingredienser eller svåra smaker, bara väldigt gott. Det enda är att kycklingen måste få lite tid att marineras.

Kycklign yassa har många varianter. Ibland serveras den med gröna oliver som läggs i mot slutet, gott. Själv har jag varierat rätten genom att strö över sumak och rostade pinjenötter och serverat med persiskt ris med tadig, en smörig stekskorpa. Mmm!

Shyssta lökar!

När jag växte upp älskade jag lök stekt i ringar, söt, mild och fyllig. Så otroligt många lökbesvikelser jag åkt på med barndomens lökringar som måttstock. I kyckling yassa är det mycket lök, en bra och enkel grönsak som gärna kunde få vara mer i förgrunden. Ofta är löken mest smakförstärkare eller picklat bihang åt andra glammigare ingredienser.

All lök i den här rätten blir mer som en mjuksimmig stuvning än att man upplever det som lökbitar. Det blir en god sås helt enkelt. Receptet som jag har skrivit det ger ett väldigt bra resultat. Tiderna för löken räcker. Men om man vill få tillagad lök riktigt extragod är det ju tid som gäller. Ni vet alla såna där tips om hur man får till perfekt stekt lök på bara en kvart? De ljuger. Lök som fått svettas länge på låg temperatur blir helt enkelt oslagbart smakrik, mjuk och god.

Jag tog avstamp i det här receptet på poulet yassa. En annan god kycklinggryta av samma typ, smakrik och enkel vardagsmat alltså, är sudado, colombiansk kycklinggryta.


Ingredienser

1 styckad stor kyckling el motvarande mängd lår
1 dl neutral matolja
4-5 gula ökar, skivade
3 citroner, juicen av
1 dl vatten
2 lagerblad
4 vitlöksklyftor
2 msk dijonsenap
1-2 chilifrukter med valfri hetta, finhackad
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
Nymald svartpeppar efter smak, rätt mycket peppar
2 salladslökar eller annan grön lök

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och låt marinera i kylskåp några timmar eller över natten.
  2. Fiska upp kycklingbitarna och torka av dem hjälpligt med hushållspapper. Bryn dem i het olja ett par minuter per sida. Ta upp och lägg åt sidan så länge.
  3. Fiska upp löken ur marinaden, låt den rinna av och fräs den sen i olja i fem minuter eller lite mer. Häll över marinaden och låt det hela koka hyfsat kraftigt i tjugo minuter. Rör om då och då och tillsätt lite hett vatten om det blir för torrt, det ska vara såsigt. Vill man spetsa till smaken ännu lite mer låter man istället löken steka i en halvtimme på lägre värme och sen koka i marinaden i en timme, med tillsatt vatten när det behövs. Det blir ännu lite bättre men inte så pass att det behövs en tisdag.
  4. Sänk värmen och lägg i kyckling och eventuell vätska från den. Täck och låt koka i drygt tjugo minuter. Vänd bitarna nån gång, tillsätt lite mer vätska vid behov. Smaka av med salt och peppar när rätten är färdig. Kycklingen ska bli genomkokt och löken mjuk. Rätten ska vara lite såsig men det ska inte bli en massa sås, mer som en mjuk lökstuvning runt kycklingbitarna.
  5. Strö över hackad salladslök. Servera med ris.