Search
Generic filters
Exact matches only

Varm köttsallad med pinjenötter, oliver och körvel

0
Delningar
MAT

Varm köttsallad med pinjenötter, oliver och körvel

Köttsallad? Låter som en fånig kontring mot lövbiff men det är helt enkelt kött serverat med lite dressingliknanade sås, örter och andra smaksättare som får det att kännas salladsaktigt.

Den här salladen gör jag helst på nyvarmt kött från buljongkok på lamm- eller kalvlägg, som från fransk ribollita, men det går egentligen fint att använda nästan vilka köttrester som helst. Om köttet är kylskåpskallt kan det med fördel värmas först. Salladen serveras varm eller ljummen. Den funkar kall också, men i så fall nykall och inte kylskåpskall.

Två andra goda köttsallader är kinesisk sallad på grisöron och kinesisk fläsksallad.

Ingredienser

4-500 g kött från buljongkok t ex fransk ribollita
1 dl oliver, gröna eller svarta
1/2 dl pinjenötter
Några msk god olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 dl vitt vin
1,5 dl buljong
En rejäl näve körvel, slätbladig persilja eller basilika
Nymalen svartpeppar efter smak, gärna rätt mycket
Salt efter smak

Gör så här

  1. Plocka köttet i lagom munsbitar. Lägg på ett serveringsfat. Strö över oliver. Rosta pinjenötter och strö över även dem.
  2. I en panna, hetta upp en msk olivolja och stek vitlöksklyftor i tunna skivor nån minut. De ska inte ta färg. Mal lite svartpeppar över. Häll över vinet, buljongen och kanske lite salt beroende på sältan hos köttet och buljongen. Låt reducera några minuter tills kanske tre msk återstår. Ringla såsen över köttet.
  3. Ringla över olivolja . Strö ordentlig med hackad körvel eller annan kryddört över. Servera direkt som en av flera rätter, gärna till grönsakssoppa och bröd.