Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk sallad på grisöron

1
Delningar
MAT

Kinesisk sallad på grisöron

Kinesisk sallad på grisöron är en helt underbar rätt, god smak och utomordentligt trevlig konsistens! Även min äldsta dotter är förtjust i detta, särskilt konsistensen. Ja, det är konsistensen som är grejen, även om dressingen som täcker öronstrimlorna är väldigt god. Det är egentligen en mer oljig dressing än vad bilden ger sken av. Jag lade öronsalladen i en lite djupare skål så att den röda oljan rann ner i botten.

Hur knapriga vill du ha dina öron?

Förkokningen av öron han göras på olika vis, beroende på hur de sen ska serveras. Är det främst, som här, den knapriga konsistensen man är ute efter är en relativt kort kokning bra, och då gör man den huvudsakliga smaksättningen efter kokningen. Ifall man vill smaksätta själva öronen mer behövs en längre kokning, och då blir även brosket mjukare.

Eftersom konsistensen är en nyckelfaktor i den här rätten blir även koktiden det. Och det där är faktiskt en smaksak snarare än en fråga om rätt eller fel. För mig är kokspannet mellan runt 20 minuter och tre timmar, delvis avhängigt av hur grisöronen är också. Våga testa dig fram där!

Ingredienser och alternativ

Korianderstjälkar är mitt förstahandsval framför korianderblad i den här rätten. Det är inget konstigare än de stjälkar bladen sitter på, gärna den lite tjockare nedre delen. Utöver smak tillför de trevlig kontrasterande konsistens och är dessutom snygga tillsammans med strimlad salladslök.

Har du inte röd chiliolja med sichuanpeppar? Hetta upp en dl neutral matolja med tre msk chiliflakes och ett krm krossad sichuanpeppar tills det fräser och låt sen stå på låg värme i kanske en kvart. Jag tillsätter gärna lite sesamolja också när den tas av spisen. Låt svalna med kryddorna i och låt stå ett tag, helst över natten. Sen kan du välja att sila av kryddorna eller inte. Ett väldigt bra men mer ambitiöst recept finns här.

En annan väldigt bra variant av kinesisk sallad på grisöron är att använda denna dressing istället och en massa strimlad gurka. En annan trevlig kinesisk köttsallad är denna fläsksallad.

Inälvsmat?

Jag lade detta recept i kategorin inälvsmat vilket så klart är fel, öron sitter ju uppenbart exteriört på grisen. Jag tänker på ordet offal, rent etymologiskt borde det väl ha samma ursprung som avfall? Det där krafset som går utanför vad som i första hand äts på ett djur. Jag saknar ett bra svenskt ord för övrigt ätbart på djuret som inte räknas som kött eller ben.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!

Ingredienser

Tre grisöron
5 skivor ingefära
2 salladslökar
1 stjärnanis
1 krm sichuanpepparkorn
1 tsk salt

Dressing

2 msk kinesisk chiliolja med sichuanpeppar
3 msk kycklingbuljong
1 tsk salt
1 tsk chinkiangvinäger
1 tsk socker
1 msk soja
1 tsk rostade sesamfrön
2 salladslökar

En liten näve koriander alternativt en bunt korianderstjälkar

Jag har utgått ifrån det här receptet men inte följt det fullt ut.

Gör så här

  1. Koka upp grisöronen i en kastrull med rikligt med vatten. Låt småkoka tio minuter och häll sen av vattnet och skölj öronen under rinnande vatten. Det är skummet som ska bort.
  2. Koka upp vatten igen, så pass att det täcker öronen. Lägg i öron, ingefära, stjärnanis, sichuanpeppar, grovt skuren salladslök och salt. Låt koka på hög temperatur runt tjugo minuter eller så länge du föredrar. Det går bra att skära loss en bit öra och provbita, men tänk på att de hårdnar lite efter de kallnat. Brosket ska ha kvar sin trevliga knapriga konsistens, inte bli för mjukkokt.
  3. Ta öronen ur buljongen och låt kallna. Se till att sila av och spara den goda buljongen till annat om du valt en längre koktid så den hunnit få god smak.
  4. Skär de kalla öronen till långa tunna strimlor.
  5. I en annan skål, blanda alla ingredienser till dressingen. Salladslöken kan vara skuren tvärs över och blandas i dressingen, eller skuren i tunna tändstickslånga strimlor och läggas dekorativt ovanpå. Lägg öronstrimlorna på ett vackert serveringsfat och häll dressingen över. Servera direkt eller senare. Strö över grovhackad koriander eller korianderstjälkar skuren i bitar lika långa som salladslöksstrimlorna vid servering.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se!